08/27/12 09:52
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Разследват „Уникредит“ за нарушаване на санкциите срещу Иран

Италианската финансова група „Уникредит“ ще бъде разследвана от американските власти за предполагаемо нарушаване на санкциите срещу Иран.

Това пишат вестниците „Кориере дела сера“ и „Стампа“, съобщи БТА.

Заподозрян е германският филиал на групата „Уникредит“ – банката „ХипоФерейнсбанк“. „Уникредит“ я купи през 2005 година.

От финансовата група са потвърдили за разследването с уточнението, че германският филиал сътрудничи изцяло на властите и прави вътрешна ревизия на извършените финансови трансакции.

Това разследването е поредното от серия разследвания, подети от САЩ срещу европейски и японски финансови институции, заподозрени в незаконни доларови транзакции с Иран.

На 10 август президентът на САЩ Барак Обама подписа закон за ожесточаване на санкциите против Иран заради иранската ядрена програма, одобрен преди това от Сената и Камарата на представителите на Конгреса.

Тази норма допълва санкциите, въведени по-рано от САЩ въз основа на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, приета през юни 2010 година.

След 11 август, когато Иран беше ударен от силно земетресение, властите на САЩ охлабиха за месец и половина санкциите срещу държавата заради големите щети от труса.

Рразрешиха на  неправителствени организации да финансират хуманитарна помощ и възстановяване на пострадалите при земетресението. 

До 5 октомври 2012 г. американски неправителствени организации ще имат право да превеждат в Иран до 300 хил. долара. За прехвърляне на повече пари ще е необходимо специално разрешение от финансовото ведомство. Доставките на лекарства и храни за иранското население няма да изискват специални режими.

При земетресението в Иран на 11 август загинаха над 300 души, а над 3000 пострадаха. Някои села са напълно разрушени. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване