08/28/12 17:35
(http://www.klassa.bg/)

Животновъдите ще получат субсидии на глава животно 2 месеца по-рано

Животновъдите ще получат субсидии на глава животно 2 месеца по-рано, до края на октомври тази година. Средствата са в размер на 120 млн. лева. Това е обявил министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща с животновъди в Добрич, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.
Мярката се взима във връзка с критичното състояние на сектора, което се дължи на голямата суша тази година. В момента това са най-тежките времена за животновъдите и върху тях има двойна преса. От една страна ниски изкупни цени на тяхната продукция и същевременно рекордни цени на фуражите. Освен това и зелената храна за животните я няма заради сушата, уточни министърът. Затова Найденов обеща да се изтеглят плащанията. Той и животновъдите се договориха финансовите средства, които остават по de minimis да бъдат предоставени на животновъдите по-рано.
Министър Найденов напомни, че в скоро бяха дадени 15 млн. лева за животновъдството, от които 10 млн. бяха за говедовъдите и 5 млн. за овцевъдите. Министърът посочи още, че се надява да получи положителен отговор за подадената нотификация към ЕК за наредбата за млечни продукти и отделянето на чисто млечните продукти от тези, произведени с добавяне на растителни мазнини. Министър Найденов подчерта, че ще направи всичко възможно в бюджета за 2013 г. да бъдат отделени повече средства за животновъдството.
През следващите месеци ще настъпи стабилизиране на цените на храните, дори те трябва да тръгнат леко надолу, което изисква пазарната логика, прогнозира Найденов в Добрич. По думите му към момента хранителните вериги спазват поетия ангажимент за така наречената „социална кошница”. Агроминистърът допълни, че ако храните поскъпнат още, това ще доведе до падане на потреблението до критични нива.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване