08/28/12 21:22
(http://e-vestnik.bg/)

Кълнат се в ЕС, но бързат към Москва

Ивана Мастилович-Яснич

През последните два месеца Москва посетиха премиерът на Сърбия Ивица Дачич, президентът Томислав Николич и вицепремиерът Александър Вучич. И министърът на финансите и икономиката Младжан Динкич не пропусна да посочи руските пари като едно от средствата за възстановяване на сръбската икономика. Дори бившият външен министър Вук Йеремич избра Русия за последното си посещение в качеството на министър.

Тъй като през последните години сътрудничеството между Русия и Сърбия не бе на завидно равнище, с основание се поставя въпросът защо сръбските политици са толкова активни, когато става въпрос за срещи с руски официални лица. Във време, когато от Сърбия се очаква да изпълни необходимите условия, за да получи дата за начало на преговори с ЕС най-късно до юни 2013 г., сръбските политици като че ли се надпреварват кой ще осъществи по-добри отношения с Москва.

Брюксел и Европа като че ли са на втори план. Първият вицепремиер и министър на отбраната на Сърбия Александър Вучич каза миналата седмица в Москва след срещата си с Дмитрий Рогозин, че сръбското правителство планира да реши проблема с препятствията, които чуждестранните инвеститори, включително и руските, срещат в Сърбия.

“Говорихме по стратегическо-политически въпроси, за развитие на отбранителната политика на двете страни и развитието на сръбската военна промишленост, пласирането на стоки на руския пазар и съвместното излизане на трети пазари”, каза Вучич.

Професорът от Факултета за политически науки Предраг Симич казва, че зачестилите посещения на сръбски официални лица в Москва говорят за това, че Сърбия търси в Русия по-твърда подкрепа, както за проблема с Косово, така и за финансовите предизвикателства, пред които е изправена.

“Търси се вероятно някакъв кредит, който не би бил мотивиран само икономически, а и политически”, посочва Симич за “Блиц”. Преди две години тогавашният президент Борис Тадич поиска от Русия кредит от милиард долара. Само 200 милиона долара обаче бяха използвани за попълване на дупката в бюджета. Остатъкът, който трябваше да бъде вложен в инфраструктурата, никога не бе изтеглен.

Зачестилите посещения в Москва биха могли да означават, че сръбската страна се опитва да използва останалите 800 милиона долара за текущи разходи и така да “преживее” прогнозираната “гореща есен”, твърди Симич. На въпроса каква е ползата за Русия от евентуален изгоден кредит, който да одобри на Сърбия, Симич обяснява: “Сърбия така ще бъде възнаградена за това, че не желае да се присъедини към НАТО и че ще подкрепя Русия в ООН. Като председателстващ Общото събрание на ООН Вук Йеремич вероятно ще постигне повече резултати в полза на Русия, отколкото на Сърбия.”

Специалният докладчик на Европейския парламент за Балканите Йелко Кацин казва за “Блиц”, че това, къде ще ходят сръбските официални лица, е вътрешен въпрос на Сърбия. “Докато тези партии бяха в опозиция, бяха обърнати към Москва и тяхната последователност е очаквана. Проблем може да възникне, ако например стане ясно, че руските кредити са по-скъпи от европейските”, посочва Кацин.

Редакторът в московския вестник “Комерсант” Генадий Сисоев не вижда нищо лошо в посещенията. “Тази власт е прагматична, опитва се да навакса пропуснатото от предишната, защото през последните години икономическите отношения между двете страни са на ниско равнище. Първата конкретна стъпка, която Русия направи, е по-бързата реализация на вече договорения кредит с възможността той да бъде увеличен.”

За руските интереси Сисоев казва: “Русия има това, което искаше в Сърбия - партньорство в проекта “Южен поток и водеща роля в петролната компания НИС. Почти няма какво друго да търси на Балканите. Освен това, Русия одобри същия кредит и на Кипър, но никой не поставя въпроса за някакви скрити интереси”, завършва той.

В. “Блиц” напомня, че Сърбия изнася в Русия едва 5,5 на сто от продукцията си, а в ЕС изнася много повече - 57 процента. ...

Публикувана на 08/28/12 21:22 http://e-vestnik.bg/15495/kalnat-se-v-es-no-barzat-kam-moskva/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване