08/29/12 21:44
(http://e-vestnik.bg/)

Атина започва война с Тройката

Гръцката икономика навлиза в един критичен период на изпитания, тъй като днес на ниво висши служители започват консултациите с техническите екипи на Тройката кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ, а истинската битка “ще се разгори” на 5 септември, когато в Атина се очаква да пристигнат ръководителите на трите институции.

Целта на тези консултации, според Европейската комисия и други европейски високопоставени представители, е Тройката да излезе с доклад, за който все по-често през последните дни говорят Брюксел, Берлин и Париж.

Докладът се смята за “ключов” и документът трябва да бъде готов най-късно до редовното заседание на Еврогрупата на 8 октомври, тоест десет дни преди срещата на върха на европейските ръководители, на която се очаква да бъдат взети нови, съдбоносни решения за Гърция.

“Тройката ще се завърне в Атина в началото на септември, за да стартира последната фаза от преразглежгдане на гръцката антикризисна програма”, заяви Саймън О’Конър, говорител на европейския комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен и добави: “наистина не мога да ви дам по-конкретна информация от тази. Ще трябва да се изчака, тъй като за мисията ще се необходими две седмици, но не мога да кажа дали ще е в края на септември или в началото на октомври. Това ще зависи от напредъка, който се регистрира на водените консултации”.

В публикация на германския в. “Райнише пост”, която се позовава на дипломати от ЕС, бе потвърдено, че докладът на Тройката ще бъде готов в началото на октомври. Според изданието това се дължало на закъснението в реализацията на гръцката приватизационна програма. “Приватизационните проекти ще могат да бъдат приложени най-рано през септември”, посочи вестникът.

Среди в Брюксел твърдят, че многоочаквания доклад ще определи рамката на политическите решения, които ще трябва да вземе ръководството на еврозоната през октомври на срещата на върха във връзка с предоставянето или не на нови “облекчения” на Атина. Докладът ще очертае размера на интервенциите, които се изискват, за да може гръцкият дълг да стане устойчив.

Междувременно в публичното пространство се появиха сценарии във връзка с оценъчния за Гърция доклад. Според тези данни е възможно да се окаже, че Гърция се нуждае от нов спасителен пакет от ЕС и МВФ или от нова “подстрижка” на държавния й дълг.

Гръцки и чуждестранни високопоставени представители допускат, че Гърция де факто се намира извън целите при реализацията на меморандума за икономии, като това се дължи на продължителната изборна надпревара в страната и последвалите два вота. Анализатори смятат, че Тройката не е съгласна с оценките на гърците за това какво точно е отклонението на страната от целите.

В същото време обаче представителите на трите институциии говорят за допълнителни съкращения в размер на 20 до 30 млрд. евро, които ще е нужно да бъдат направени върху разходите, за да може гръцкият държавен дълг да се върне към устойчиво ниво.

Тройката международни кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ държи на нови мерки за икономии - съкращения на пенсии, пълна либерализация на пазара на труда, ускорена приватизация, която все още е на нула, и много други. Новите икономии са в размер на 11,5 млрд. евро, но наблюдатели прогнозират, че те ще се окажат двойно повече.

За момента поне не личи да има някакъв шанс за отстъпки от страна на кредиторите по пакета от мерки, които се изискват от Атина, за да бъде отпуснат следващият транш от 31,5 милиарда евро финансова помощ. Най-важното е, че кредиторите държат мерките да бъдат приложени.

БТА

Публикувана на 08/29/12 21:44 http://e-vestnik.bg/15502/atina-zapochva-voyna-s-troykata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване