08/29/12 15:57
(http://www.klassa.bg/)

Близо 12 млн. лв. са приходите от концесии за морски плажове

Приходите за 2011 г. от предоставените 60 концесии на морски плажове са  11, 715 830 млн. лева като включват лихви и неустойки за забавени плащания, както и за неизпълнение на непарични задължения по концесионните договори, съобщиха от правителствената пресслужба в сряда. Сумата е  над 2 млн. лв. повече от 2010 г. (9, 566 325 млн. лв. приходи), когато са били в сила 67 концесионни договора.
Концесионните възнаграждения, постъпили към 31.12.2011 г., са в размер на 11 587 730 лв., а плащанията за 2011 г., направени до 23.03.2012 г. – 128 100 лв. Съгласно законовите разпоредби половината от тях са внесени по бюджетите на 11 общини, на чиито територии са разположени морските плажове. Средствата от концесионна дейност са най-високи в община Варна- 1 664 219,86 лв., и община Несебър - 1 273 169,67 лв., а най-ниски са в община Бяла – 3647,73 лв., и община Аксаково – 4800,60 лв.
В много добро състояние са следните морски плажове, предоставени на концесия: „Албена”, „Кранево-юг”, „Златни пясъци”, „Кабакум-юг”, „Св. Св. Константин и Елена – север”, „Св. Св. Константин и Елена - голям плаж”, „Св. Св. Константин и Елена - малък плаж”, „Св. Св. Константин и Елена – юг”, „Аспарухово”, „Слънчев бряг-централен”, „Слънчев бряг-юг”, „Равда-Олимпийски надежди”, „Сарафово”, „Дюни”, „Аркутино”, „Приморско-север” и „Силистар”, отчита още докладът.
По-рано през деня Димитър Атанасов, депутат от ГЕРБ и Стилиян Железов, заместник-кмет на община Балчик, коментираха пред БНР  идеята за осигуряване на безопасността на неохраняемите плажове чрез преразпределение на приходите от охраняемите. Според внесените в парламента проектопредложения, 20% от приходите от концесии на плажовете трябва да бъдат дадени на областните управители на Варна, Бургас и Добрич за осигуряване на спасители и медицинско обслужване на част от местата без охрана.
Около 40 плажа са неохраняеми, никой не ги е взел под наем или на концесия за разлика от останалите 150 плажа. Приходите от 60 плажа са близо 12 милиона лева. Досегашното разпределение на тези средства е 50 процента в републиканския бюджет, другата половина – за съответните общини. Идеята е 20 процента от парите за общините да са на разпореждане на областните управители, които да осигурят безопасността на плажовете. Например, Несебър получава милион и половина от средствата, но там всички са дадени на концесия и няма къде да вложат парите, каза Атанасов.
Стилиян Железов каза, че не е съгласен с подобни планове. Искаме да разполагаме с тези средства. Централният плаж на Балчик закъсня с концесията и общината се грижеше за безопасността и чистотата, припомни Железов.
Приходите за общините от концесиите  не може да падне под 50 процента. Това трябва да се промени, за да можем да осигурим безопасността на летовниците, допълни Атанасов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване