08/29/12 14:33
(http://www.klassa.bg/)

Г 7 призова ОПЕК да увеличи добива на петрол

Финансовите министри от групата на седемте най-развити индустриални държави (т.нар. Г-7) призоваха страните производителки на петрол да увеличат производството си, за да отговорят на нарасналото търсене и да гарантират нормалното снабдяване на пазара, съобщи в сряда  Reuters. От Г-7 също така предупреждават, че Западът може да прибегне до стратегическите си петролни резерви, за да компенсира нарастващите цени на горивата, които застрашават растежа на глобалната икономика.
"В готовност сме да призовем Международната агенция по енергетика (МАЕ) да предприеме подходящите действия, за да се гарантира, че пазарът е напълно и своевременно снабден. Сегашното повишаване на цените отразява някои геополитически притеснения, както и отделни затруднения в доставките. Призоваваме производството да бъде увеличено, за да отговори на търсенето", се казва в изявлението на министрите.
Основна причина за покачването на цената на петрола в последно време са санкциите на Запада срещу Иран, които доведоха до загуба на доставки от 1 млн. барела на ден от членката на ОПЕК. Приближаването на урагана "Айзък" към американското крайбрежие също допринесе в последните дни за поскъпването, тъй като принуди компаниите да прекратят добива на офшорните платформи в Мексиканския залив.
Като отговор на бедствието и покачващите се цени, администрацията на президента Барак Обама заяви, че се обмисля освобождаване на количества петрол от стратегическия резерв. Подобен ход беше обсъждан и през март, но последвалият спад на цените го отложи.
Идеята за освобождаване на петролните резерви обаче среща опозиция от ръководството на МАЕ, която обединява 28 държави-потребителки на петрол. "За нас по-високите цени сами по себе си не са причина за колективно освобождаване на резервите. На този етап снабдяването на пазарите е адекватно", заявява директорката на агенцията Мария ван дер Ховен. Тя също така изтъкна, че загубата на иранските доставки не е било неочаквано.
В своето изявление финансовите министри на Г-7 уверяват, че следят внимателно ситуацията на петролните пазари и произтичащите рискове за световната икономика. Те също така отбелязват, че Саудитска Арабия се е ангажирала да използва свободния си производствен капацитет, за да осигури адекватни доставки.
"Коментарите на финансовите министри са силен сигнал, че прибягването до стратегическите резерви вероятно е неминуемо", коментира Ян Стюард, енергиен експерт от Credit Suisse. "Значителна група от развитите държави изглеждат готови да освободят резервите си – а те знаят, че щом си заявил такова нещо, трябва да си готов да го изпълниш", добавя той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване