08/30/12 13:14
(http://www.klassa.bg/)

12 големи пожара бушуват в страната, армията и доброволци помагат в гасенето

12 пожара продължават да горят на територията на страната. Това каза главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” пред  БНТ. По думите му три от тях създават по-сериозни проблеми – пожарът в Община Средец, пожарът в Рила и този в Елхово.
Гл. комисар Николай Николов подчерта, че все още не е ясно дали хеликоптерите ще направят оглед първо в Рила и след това в Елхово. „Късно снощи от „Марици”-те се включиха машини, които ни дадоха възможност да направим обрат. Към момента смятам, че контролираме обстановката на 100 процента. Продължават действията до доизгасяването на пожарите. Рилският манастир пряко не е застрашен”, категоричен беше гл. комисар Николов.
265 са пожарите, които са гасили огнеборците, като 170 от тях не са нанесли преки материални щети, тъй като това са сухи треви и храсти. Николов заяви, че екипите на пожарната са участвали в 320 произшествия за изминалото денонощие.
Продължава гасенето на пожарите в областите Кюстендил, Бургас, Ямбол, Хасково и София.
Формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили продължават участието си в потушаването на пожарите в общините Елхово и Рила, съобщиха от Министерството на отбраната. Модулна група от военно формирования 26 030- Безмер, в състав от 22-ма военнослужещи и 6 броя техника, се включи днес, 30 август, от 06.00 часа, в потушаването на пожара, обхванал сухи треви и борова гора между селата Раздел и Вълча поляна, община Елхово, област Ямбол.
Модул от 42-ма военнослужещи, под ръководството на майор Моньо Монев, от военно формирование 52590 – Ямбол, участват в гасенето на пожара в района на село Малко Кирилово, община Елхово.
Вертолет Ми-17 от Военновъздушните сили излетя тази сутрин в 09:14 часа от авиобаза Крумово, за да участва в гасенето на пожара в района на природен парк „Рилски манастир”, община Рила, област Кюстендил. Зареждането на вертолета с вода ще става от язовирите „Калин” и „Дяково”.
Модул от Сухопътните войски, в състав от 35 военнослужещи с 4 броя военна техника с ръководител майор Костадин Бърдарски, от военно формирование 26 400 – Благоевград, ще помагат при гасенето на пожара в местността Бели бор – „Рилска света обител”.
В гасенето на пожарите участват и много доброволци.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване