08/30/12 13:37
(http://www.klassa.bg/)

Мерките дават резултат и Европа излиза от кризата

Лъч светлина за Европа. Според изследване на Германската индустриално-търговска камара конкурентоспособността на европейските държави, изпаднали най-сериозно в кризата, се покачва. Заплатите стават все по-конкурентни, търговският дефицит намалява. Изглежда, че мерките, взети в борбата с кризата, дават резултат.
Реформите, предприети от страните членки на еврозоната, поразени най-сериозно от икономическата криза на Стария континент, бележат своите първи успехи. Разходите по персонал за производството на даден продукт значително са намелели както в Ирландия и Гърция, така и в Испания, информира германското издание на в. „Файненшъл таймс“. Почти навсякъде, където кризата вилня с пълна сила, е спаднал и дефицитът в търговския баланс. От „Файненшъл таймс“ обясняват, че колкото по-високи са заплатите и колкото повече време е нужно за производството на дадена стока, толкова по-високи са и разходите за персонала. Търговският баланс от своя страна пък представлява съотношението между износа и вноса, което реализира дадена икономика. Казано по прост начин, практиката показва, че ниските разходи за персонал и търговски баланс с повече износ, отколкото внос, са признак за силна икономика.
Според данните, изнесени в изследването на Германската индустриално-търговска камара, за периода 2008-2011 година търговският дефицит на Гърция е намалял с цели 54%. Испанците пък са успели да намалят дефицита в търговията си с 50%, а Португалия с 40%. Интересно е, че дори страна като Кипър, която е смятана за една от следващите държави, които ще попаднат под европейския кризисен „щит“ за борба с кризата, бележи спад в търговския си дефицит от близо 20%. Италия, от своя страна, през последната година пък е успяла да постигне почти напълно изравнен търговски баланс, което се дължи на увеличилия се износ и намалелия внос на стоки. Още по-впечатляващи в доклада на Германската индустриално-търговска камара са цифрите, според които въпреки спада от 27% в цялостната икономика на Гърция от 2007 година насам, нивата на износа, който Гърция реализира, са достигнали стойностите от 2007 година.
Повечето експерти намират всички тези цифри за положителни. В интервю за „Файненшъл таймс Германия“ икономическият директор на Бременската банка Фолкер Хелмайер заявява: „Еврозоната изпълни по-голямата част от структурните задачи, които имаше пред себе си.“ Икономистът от банка УниКредит Андреас Реес пък споделя, че според него процесът по намаляване на търговския дефицит в Европа тече с пълна сила.
Още по-оптимистично настроени са експертите от „Файненшъл таймс Германия“. Според тях, предвид намаляването на търговския дефицит Европа отново може да са превърне в основен носител на надежда за световната икономика, ако, разбира се, дълговата криза на Стария континент отново не се изостри. Имайки предвид непрекъснато увеличаващите се данъци в САЩ и очакваното там цялостно влошаване на бизнес климата през следващата година, както и почти пълната липса на какъвто и да е импулс от страна на така наречените развиващи се страни се оказва, че претърпялата множество промени еврозона стои учудващо добре на икономическата карта на света.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване