08/30/12 14:53
(http://www.klassa.bg/)

Намалява броят на българите, които искат да работят в чужбина

Увеличават се българите, които категорично заявяват, че не биха отишли на работа в чужбина. Това стана ясно в четвъртък, след като от КТ „Подкрепа“ представиха проекта „Подкрепа за достоен труд“, в рамките на който са анализирали нагласите на над 1200 работници и служители за работа в страните от ЕС. Синдикалистите са направили две анкети – през 2011 и 2012 година и докато през миналата година 32,8% от анкетираните отговарят, че не биха отишли да работят в чужбина, то през 2012 по този начин отговарят 36,69%.
Тези, които искат да работят зад граница, посочват като основна причина за това ниската заплата, получавана в България. Близо половината от хората изтъкват и несигурността на работното им място. Увеличават се с 5% хората посочващи липсата на работа като причина за емиграция. През 2011 те са били близо 30%, а през 2012 година те са 35% от всички запитани.
Около 1,6 млн. българи са емигрирали в годините на прехода, заяви президентът на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев.
Великобритания, Германия и Испания са едни от най-предпочитаните за емиграция страни от ЕС. 60% от хората са готови да работят в чужбина независимо за какъв период от време става дума. Официално въведените изисквания, ограничения и забрани в някои страни от ЕС продължават да са фактор, задържащ трудовата миграция. От друга страна много българи се притесняват, че могат да бъдат измамени от българска фирма, предлагаща работа в чужбина и за това предпочитат да не рискуват.
По отношение на срока, за който биха работили извън страната, 60 на сто заявяват, че са готови да останат в чужбина за какъвто и да е период, 35 на сто желаят непременно да се върнат в България. Факторите, задържащи трудовата емиграция, са въведените ограничения да достъп до пазара на труда в европейски страни. Все още в Белгия, Германия, отчасти Австрия, Малта, Люксембург има забрана за трудова заетост, каза Нонка Каменова от синдикалната организация.
От КТ "Подкрепа" са изследвали и нагласите на работодателите да наемат работници от ЕС. Реалността показва, че по-скоро става дума за единични случаи при назначаване на чужденци, като в някои от най-големите предприятия става дума за временно командировани експерти от страни в ЕС.
„Основните причини за емиграцията са икономически, но много хора напускат страната и защото чувстват липса на перспектива в България. Най-качествено образованите наши сънародници предпочитат да се реализират навън“, коментира президентът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев.
Изследването отчита още, че добре образованите българи, които заминават за чужбина, успяват да се реализират добре, въпреки че има случаи, в които те работят на място, което е под нивото на компетенциите им. Българите, които заминават за нелегална работа, трудно успяват да се адаптират.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване