08/30/12 12:42
(http://www.klassa.bg/)

НАСА дава шанс на всеки да изпрати смартфон в Космоса

Космическата агенция на САЩ НАСА разкри свой проект за създаване на малки и евтини изкуствени сателити, използвайки мобилни телефони, предаде в. „Дейли мейл“. Наречени
PhoneSat, те ще използват специално модифициран апарат Nexus S със софтуера Android на Google. НАСА ще публикува и планове, за да може всеки желаещ да създаде собствен сателит. „Смартфоните вече притежават богати възможности за сателитни системи, като бързи процесори, многообразни операционни системи, многобройни миниатюрни сензори, камери с висока разделителна способност, GPS системи“, посочиха от НАСА. Според програмата до края на годината агенцията ще изпрати в Космоса най-напред три смартфона и ще направи снимки на Земята с техните камери. Wired.com съобщи, че първият тест с PhoneSat 1.0 е струвал $3500 и е използвал смартфон Nexus 1, PhoneSat 2.0 ще използва телефон Nexus S. През април НАСА обяви, че търси кандидат да направи най-добрата апликация за PhoneSat, като дизайнът ще бъде по негово желание, но трябва задължително да включва звезден тракер, локатор на огън, апликация за определяне на височината и монитор за радиация. Смартфонът ще бъде поставен в 4-инчова метална кутия, която да го предпазва в междузвездното му пътешествие. НАСА вече е започнала работа по създаването на PhoneSat 3.0, който използва достъпен дизайн и може да свърже заедно дузини сателити.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване