08/30/12 13:09
(http://www.klassa.bg/)

Христо Казанджиев: Може да загубим част от газопреносната мрежа

Проектът „Южен поток“ и договорените по-ниски цени на доставките от "Газпром",  е малък бонус, а големият въпрос е какво е обещано от страна на България, каза в четвъртък пред телевизия България он ер енергийният експорт Христо Казанджиев. Той коментира, че експерти се опасяват, че с участието на България в „Южен поток“, страната ни ще загуби част от газопреносната си система.
Очакванията, че в черноморския басейн може да бъдат открити залежи на нефт и газ са напълно основателни, каза още той. В последните 20 години това е обектът с най-големи очаквания, който ни се случва, но дори и да бъдат открити залежи, резултатите ще дойдат много по-късно – след 5 години ще са ясни резултатите, а евентуален добив ще има след най-малко 10 години, обясни Казанджиев. Наличието на природен газ на българска територия ще се усети много сериозно по джоба на българина, каза още енергийният експерт. Според него държавата не е закъсняла с решението си сега да се правят проучванията. Ако се потвърди, това което се очаква, няма да е необходимо България да сключва договор за доставка на природен газ, обясни още Казанджиев. Според него обаче ще остане и вносът на газ, но вече на много по-ниски цени. Мнението му е, че с  договора, който бе подписан в сряда с " Тотал Е&П България" Б.В., България може само да спечели и да повиши блогосъстоянието на хората.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване