08/31/12 17:42
(http://radiomilena.com/)

Световните цени на храните скочиха с 10% през юли

Световните цени на храните скочиха с 10% през юли заради сушата в САЩ и Източна Европа, заявиха от Световната банка в изявление, в което призоваха правителствата да подкрепят програми, които защитават най-уязвимите групи от населението, пише агенция “Ройтерс”.

През юли цените на царевицата и пшеницата са се увеличили с 25%, цената на соята – със 17%, а единствено цените на ориза са намалели с 4%. Като цяло индексът на цените на храните, използван от Световната банка, който следи стойностите на международно търгуваните хранителни стоки, се е увеличил със 6% на годишна база и е с 1% над предишния връх, достигнат през февруари 2011 г.

Фючърсните договори за соя в САЩ удариха рекорд от 17,78 долара за бушел по време на търговията в четвъртък, докато фючърсите на царевицата остават близо до рекорда от 8,49 долара, който бе постигнат по-рано този месец.

„Не можем да позволим тези исторически увеличения на цените да се превърнат в опасност за живота на семействата”, коментира президентът на Световната банка Джим Йонг Ким. „Страните трябва да засилят програмите си, насочени към облекчаване на натиска върху най-уязвимите групи от населението, както и да осъществяват правилните държавни политики“.

„Африка и Близкият изток са особено уязвими, но освен тях са засегнати и хората в други страни, където цените на зърно се покачиха рязко“, добави Ким.

Тежката суша в САЩ рязко намали добивите от царевица и соя тази година, а сухото лято в Русия, Украйна и Казахстан навреди на добива на пшеница. Експертите от Световната банка обаче не предвиждат повторение на 2008 г., когато скокът на цената на храните предизвика размирици в някои страни.

Въпреки това, отрицателните фактори като действията на спекулантите може да доведат до значителни допълнителни повишения на цените на зърнените култури подобно на ситуацията отпреди четири години.

Отделно от това, финансовите министри на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (Asia Pacific Economic Cooperation – APEC) излязоха с декларация след срещата си в четвъртък в Москва, призоваваща страните „да избегнат забраните за износ“ в отговор на проблемите, свързани с цените на храните. /ECON.BG/

 Световните цени на храните скочиха с 10% през юли

bookmark Световните цени на храните скочиха с 10% през юли svejo Световните цени на храните скочиха с 10% през юли google Световните цени на храните скочиха с 10% през юли delicious Световните цени на храните скочиха с 10% през юли stumbleupon Световните цени на храните скочиха с 10% през юли facebook Световните цени на храните скочиха с 10% през юли Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване