09/02/12 21:09
(http://e-vestnik.bg/)

Без българи и румънци кой ще прибира британската реколта? Вероятно никой

Чуждестранни работници в Англия берат ягоди. Снимка: мирър

Последователи на Ню ейдж* събираха ягодите във фермата от 200 декара на Джан Батърли в Съмърсет, но след един пищен купон след фестивала Гластънбъри тя се обърна към Схемата за сезонни земеделски работници (СЗЗР) .

Схемата позволява на 21 250 българи и румънци да работят до шест месеца всяка година в британски стопанства и осигурява близо две пети от временната работна ръка в селското стопанство. Подобно на много градинари г-жа Батърли стана на практика зависима от нея. А това е твърде лошо, защото следващата година може да е последната за СЗЗР. Очаква се тя да изчезне, когато българите и румънците получат пълен достъп до пазара на труда.

През 30-те години на миналия мек Джордж Оруел каза, че събирането на реколтата е от онези неща, “които доставят голямо удоволствие, когато са приключили”. Оттогава този вид работа стана не толкова приятна. Супермаркетите понижиха цените на едро и искаха вече по-добре изглеждаща стоки.

Парниците удължиха сезона на отглеждане, а по-ниските цени насърчиха старателната работа. Стана много важно да се намират усърдни работници. СЗЗР бе създадена през 1994 г., за да привлече студенти извън Западна Европа. Тя се промени през годините, за да фаворизира различни страни, и се разшири, давайки възможност за работа не само на студенти. Стана много популярна сред фермерите.

След като българите и румънците получат възможност свободно да работят във Великобритания, те няма да останат във фермите. Работниците от Полша, които биваха приемани в СЗЗР, преди да получат пълни права за работа през 2004 г., сега прекарват средно по 10 седмици в стопанствата, преди да си намерят друга работа, каза Джими Дейвис от ХОПС, компания, осигуряваща работа за земеделски работници.

Мнозина работници са много по-квалифицирани от необходимото. Половината от работниците на г-жа Батърли имат дипломи за висше образование. Тя и търговската организация на фермерите NFU твърдят, че трябва да има заместител на СЗЗР, която да бъде ориентирана вероятно към неевропейци, ако ферми като нейната искат да оцелеят.

Въпреки това правителството, което разпореди да се преразгледа решението за бъдещето на СЗЗР, не иска да насърчава имигрантската работна ръка, тъй като 2,6 млн. британци са безработни. Оптимистите се надяват, че промени в системата на социалните грижи ще насърчат бедните британци да работят на полето, като направят работата по-привлекателна от живота на помощи.

NFU предполага също, че земеделският труд може да стане по-привлекателен за британските работници чрез съчетаване на работата с професионална квалификация. Вероятно затворници в еднодневен отпуск също може да са от помощ.

Нито една от тези алтернативи не се харесва на фермерите, колкото СЗЗР. Британските работници често пъти са ненадеждни. Много участници в пробна схема за местни безработни в Ангъс, Шотландия, напускат работа след седмица, оплаквайки се, че брането на ягоди не е за тях.

А както посочва Дони Симсън от Сити Юнивърсити фермерите харесват немобилната работна ръка. Работещите по СЗЗР са ограничени до земеделска работа и е трудно да сменят стопанствата. Повечето живеят там, където работят, и това позволява на фермерите бързо да реагират на търсенето от страна на супермаркетите, означава, че работният ден може да започне призори.

Тъй като има недостиг от желаещи за работа, работодателите се опитват да подобрят офертите си. Ферма за марули в Кеймбриджшър построи младежки хостел за стотиците си работници, с баскетболни игрища и интернет кафене. Фермерите казват обаче, че не могат много да повишат заплащането, защото възможностите за печалба са малки, а договорите със супермаркетите са краткосрочни. А технологиите не са безгранични - за меките плодове са необходима сръчни ръце.

Мартин Рюс, директор на Центъра за наблюдение на имиграцията в Оксфорд, каза, че може би е време Великобритания да остави настрана земеделието, което изисква голяма ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване