09/02/12 12:32
(http://www.klassa.bg/)

ИК “Колибри“ кани Ким Монзо в София

Очаквайте на 3 септември „Размерите на трагедията“ – една творба, едновременно смехотворна и трагична, парадоксална и жестока, но тъкмо затова особено необходима днес – автор е всепризнатият повелител на фарса Ким Монзò. През ноември миналата година „Колибри“ го представи на читателите със сборника разкази, озаглавен „Същината на нещата“. А през идния месец, на 13 септемви в Институт Сервантес, ще се състои среща-разговор с Ким Монзò, който гостува в София по покана на ИК „Колибри“!
„Размерите на трагедията“ (превод: Елица Попова, 208 стр., цена: 12 лв.) е вторият роман на скандалния каталонски писател. Главният герой Рамон-Мария страда от аномалия – състояние на перманентна ерекция, което се оказва симптом на смъртоносна болест и ако в началото прилича на преимущество, впоследствие се превръща в трагедия. Чрез този сюрреалистичен разказ, мрачно преплитащ две съдби, Монзò идентифицира абсурда и присмеха като единствени средства за дистанциране от ужаса на ирационалното.
Ким Монзò е популярен като безспорен майстор на късия литературен жанр. Живее в Барселона, автор е на два романа и сборници с разкази, освен това е колумнист в най-големия каталонски вестник – „Ла Вангардия“. Българската публика вече познава света на Монзò – свят, където лиричното граничи с перверзното и параноичното.
ОЧАКВАЙТЕ на 13 септември среща с провокативния испански писател и неговото творчество. Предвижда се отворен разговор с публиката и безплатна прожекция на филма „Хиляда глупаци“ – адаптация по едноименната книга на Монзò.
Режисьорът Вентура Понс вдъхва нов живот на петнадесетте разказа на писателя, опитали се „да обхванат и отразят необятната човешка глупост“. Понс изтъква, че за него е привилегия възможността да „преведе“ Монзò на езика на киното.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване