09/02/12 14:57
(http://www.klassa.bg/)

Испания създава „лоша банка“ за изкупуване на токсични имоти

Испания ще влее спешен капитал в най-голямата финансово затруднена банка в страната Bankia като част от реформите, целящи да позволят на губещите банки да получат спасителни средства от еврозоната. Решението дойде, след като Bankia призна, че е загубила над €4 млрд. през първото полугодие и след като премиерът Мариано Рахой забави решение, според което загубите може да се поемат от малките инвеститори в банките, получили спасителна помощ. Фондът за организирано преструктуриране на банките (Frob) съобщи, че планът за Bankia трябва да бъде готов до октомври, което ще спомогне за отпускането на спасителни средства от еврозоната през ноември. „След като процесът по преструктурирането приключи, Frob възнамерява скоро да влее капитал“, заяви банката. Това ще отбележи напредък по отпускането на средства от еврозоната. Испанското правителство прие амбициозен банков закон в петък, с който още веднъж обеща, че това ще бъде окончателната реформа на испанския финансов сектор, който се нуждае от спасителна помощ на стойност €100 млрд. „Това ще реформира финансовата система до върховата й точка“, заяви вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария, след като правителството представи третата си реформа за шест месеца.
Така наречената „лоша банка“ ще поглъща огромни количества токсична недвижима собственост, която доведе до фалита на няколко испански банки и заплашва още няколко други. Имотите са остатък от балона в жилищното строителство, който се пръсна през 2008 г. точно преди кредитната криза и който се намира в основата на испанската двойна рецесия и безработица от 25%. Лошата банка ще получава строителни площадки, незавършени строежи и вероятно десетки хиляди непродадени жилища от строителните предприемачи, които фалираха или се опитват да изплатят заемите си. Очаква се банката да продаде тези активи на печалба през следващите 10-15 години. „Банката ще бъде жизнеспособна и няма да бележи загуби“, заяви финансовият министър Луис де Гиндос. Създаването на лошата банка, която правителството се надява, че ще бъде предимно частно финансирана, беше едно от исканията на държавите в еврозоната, за да предоставят спасителна помощ на испанските банки. Законът също предвижда процес на разпадане и закриване на банки, като същевременно гарантира, че малките спестители, инвестирали в рискови преференциални акции в банките, ще понесат част от загубите, когато бъдат спасени.
Решението Frob да влее капитал в Bankiа вместо спешен механизъм, създаден от спасителния фонд на еврозоната, беше взето, след като финансовият министър не успя да опише подробно какви загуби ще понесат акционерите и малките инвеститори, закупили хибридни преференциални акции в банки, получили пари от еврозоната. Сега тези загуби не могат да станат публични, докато не приключат регионалните избори в Галисия и Баската автономна област през октомври. Де Гиндос не уточни каква сума ще плати лошата банка, за да закупи токсични активи, но обеща прозрачна система. Това трябва да се случи до декември. „Реформата е стъпка в правилната посока, но има да се направи още много“, заяви Карлос Вергара от бизнес училището IESE и изтъкна съмненията за цената, която лошата банка ще плати за токсичните активи, и имената на банките, които не се смятат за стабилни. „Най-важното е на каква цена ще се купуват активите. Ако тя е твърде висока, тогава испанският народ ще се окаже този, който ще трябва да я плаща“, заяви Хорди Фабрегат от бизнес училището Esade. Де Гиндос заяви, че двете серии обезпечения, наредени по-рано през годината, би трябвало да улеснят процеса на ценообразуване, като в момента някои от най-лошите активи, като земя за строеж, се обезпечават на 80%. Испанските банки имат токсични заеми и инвестиции за недвижими имоти на предполагаема стойност €184 млрд., но само някои от тях ще бъдат купени от лошата банка. Законът също така повиши на 9% изисканията за основния капитал, т.е. нивото на висококачествените активи, които банките трябва да притежават, за да се застраховат срещу икономически сътресения. Предвид свиването на испанската икономика с 1,3% на година, Испания се опитва да убеди пазарите, че може да избегне пълномащабен спасителен план за правителството си. Парите продължават да напускат страната, като Испанската централна банка съобщи в петък, че за първите шест месеца на 2012 г. от страната е изтекъл нетен капитал  на стойност €220 млрд. спрямо приток от €22 млрд. за същия период миналата година.

По в. „Гардиън“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване