09/02/12 15:56
(http://www.klassa.bg/)

Планът на Марио Драги е под заплаха на фона на разцеплението в ЕС

Расте натискът върху Европейската централна банка да разхлаби спешните си мерки за стабилизиране на Испания и Италия, след като разделението в еврозоната беше разобличено от доклади. Според тях ръководителят на германската централна банка Bundesbank е заплашил да напусне в знак на протест срещу плана. Другата седмица се очаква президентът на ЕЦБ Марио Драги да разкрие нова програма за закупуване на облигации, за да помогне на двете финансово затруднени държави в еврозоната да оцелеят без официален спасителен план. Анализаторите в момента смятат, че мерките няма да успеят да оправдаят обещанието на Драги да направи „всичко необходимо“, след като германското правителство трябваше да убеди влиятелния Йенс Вайдман да остане на поста си.
Подробности за разцеплението се появиха, когато икономистите се подготвиха отново да понижат прогнозите си за ръста на еврозоната след негативните данни за безработицата, според които тя се надхвърли 18 милиона души за първи път. Разцеплението стана ясно и след като Мадрид се съгласи на жизненоважен пакет от мерки за финансова реформа, които ще гарантират спасителен план на стойност €100 млрд. от еврозоната за испанските банки. Драги беше убедил механизма да продължи програмата му за купуване на облигации, след като спечели подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел. Но само дни преди това да се случи, той се сблъска с нов проблем. Друг германски политик от ЕЦБ, Йорг Асмусен, засили натиска, като заяви, че ЕЦБ трябва да купува облигации само ако Международният валутен фонд участва в изготвянето на програмата за икономически реформи. Анализатори очакват Вайдман да получи по-малко гласове в ЕЦБ другата седмица, но заплахата му, че ще напусне, ще постави Меркел в неудобна политическа позиция, тъй като Bundesbank е уважавана в Германия.
„Като заговори така прямо от рано, той се надява, че ще ограничи обхвата на операцията. Това постоянно ще поставя под въпрос границата, до която можем да стигнем“, заяви високопоставен източник от ЕЦБ пред Ройтерс. Холгер Шмидинг, икономист в Berenberg Bank, посочи: „Противопоставянето от страна на Вайдман и резервите от страна на други членове на съвета означават, че покупките на облигации на ЕЦБ вероятно ще зависят от много условия... и няма да доведат до печалбите, на които се надяваха Италия и Испания.“ Чувството за несигурност допълнително се засили, след като служители от ЕЦБ в петък вечерта заявиха, че ръководителите на централни банки ще имат списък от варианти за покупки на облигации в деня, преди да обсъдят плана. Икономистите смятат, че процесът увеличава шансовете за отлагане на решението. Кризата се задълбочи толкова много, че Драги тази седмица не присъства на годишната среща на централните банкери в Джаксън Хол в САЩ, за да обсъди проблема. Твърди се, че Меркел е помолила и италианския премиер Марио Монти да не моли за помощ, докато не се разреши проблемът с Bundesbank. Вайдман и германските власти отказаха коментар по заплахата му от петък. Австрийският представител в ЕЦБ Евалд Новотни предложи подкрепата си на Драги, като изтъкна, че разликата между купуването на облигации пряко от правителствата и купуването им на вторичния пазар ще понижи възвръщаемостта. „Искам да предупредя да не се прави твърде опростенческа или дори идеологическа дискусия на този въпрос“, заяви той. Дейвид Липтън, заместник-изпълнителен директор на МВФ, също подкрепи Драги. „Той има правилната идея, правилния подход и се нуждае от условията, при които действията му да бъдат ефикасни. Трябва страните от периферията на еврозоната да правят това, от което той има нужда, и тогава ще може да предприеме действия“, заяви той пред телевизия Си Ен Би Си.

По в. „Дейли телеграф“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване