09/02/12 10:23
(http://e-vestnik.bg/)

Пусти плажове, празни ресторанти, паднали цени - почивка на Пелопонес

ДПА

Типичен плаж в Гърция на полуостров Пелопонес. Заливчетата не са застроени. До плажа има 2-3 ресторантчета, и само няколко постройки до 2 етажа. Снимка: e-vestnik

Запитан колко време е необходимо за екскурзия от Атина до древна Олимпия, мястото, където в древността са се провеждали най-известните игри в историята, таксиметровият шофьор дава уклончив отговор. Зависи много от това дали искате със или без сувлаки.

Пътят нормално отнема четири часа, ако не бяха тези порочно съблазняващи фургони със сувлаки шишчета от свинско месо на бреговете на Коринтския канал, който отделя територията от основната част на Гърция. Почти всеки си взима почивка в този пролив, който маркира началото на район Пелопонес. Наградата е чиния със сочни месни шишчета, които се консумират, докато корабите преминават един след друг по канала.

По-нататък в Пелопонес - полуостров, който наподобява на ръка с четири пръста, обектите на древна Олимпия са най-популярните места за посещения. Древният град Олимпия лежи в северозападната част на планински район, в който склоновете са обрасли с гъст килим от гора.

Древните спортни арени, където атлетите са се изправяли един срещу друг преди хиляди години са основна дестинация. Днес само парчета камъни и руини на храмове и други свещени сгради носят свидетелства за славните спортни събития на миналото. Музей ни дава представа за това как Олимпия е изглеждала в своя разцвет и за това колко пищно трябва да е била декорирана за спортните празненства.

Но не всичко се върти около миналото в Пелопонес. В големи градове като Каламата на юг местнте жители обичат да прекарват вечерта навън на широката крайбрежна улица или в стария квартал. Те могат да бъдат видяни да се разхождат на кея със сладолед в ръка.

Многобройни кафенета и сладкарници очакват гладния турист. Каламата има репутация на град на ценителите на сладките изкушения - от сусамови гевречета и гръцки бухти до баклава и кадаиф, напоени с меден сироп десерти. От Каламата повечето от туристите се запътват към вътрешността на страната. Пътят се вие край скалите, докато навигационната система на колата показва, че предстои серия от тревожно тесни серпентинови завои.

Пътят преминава през села, където кози и овце се разхождат през селото до близките полета, а местните жители се събират на централните площади, за да обсъдят последните клюки. Между селищата има огромни плантации от маслинови дръвчета, които светят примамващо, докато слънцето залязва. Чуждестранните туристи се забелязват понеже са рядкост тази година заради финансовата криза, която обхвана Гърция. Хотелиери и собственици на ресторанти на Пелопонес се оплакват от намаляването на приходите с до 50 процента от началото на годината.

Спадът е видим навсякъде и посетителите се чувстват малко неудобно, когато влизат в стаята за закуска и виждат само няколко гости. В повечето ресторанти няма липса на места за отсядане. Добрата страна за посетителите е, че цената на настаняване в тези части е значително паднала в сравнение с предишните години и много широки плажове са толкова пусти, че само няколко туристи разполагат с плажа за себе си.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване