09/03/12 13:53
(http://www.klassa.bg/)

Делян Добрев: Ще се стимулират алтернативни форми на туризъм

Ще се стимулират алтернативни форми на туризъм, в сърцето на алтернативния туризъм – Пловдив, каза при посещението си в Пловдив министър Делян Добрев. По думите му ресор „Туризъм” на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма вече работи от Пловдив. Това е първата администрация, която реално се изнесе от София, а първите резултати от това преместване ще се видят съвсем скоро.
Решението за преместването на администрацията, отговаряща за туризма, в Пловдив, бе взето преди няколко месеца на заседанието на Министерски съвет, след като бе приет доклад от Европейския съюз за предимствата и недостатъците от извеждането на административни структури извън столицата. По думите на министър Добрев от това преместване на ресора ще спечели не само Пловдив, но и цялата държава, тъй като идеята е да се създаде един дългогодишен туристически продукт, а не летен и зимен туризъм. От догодина държавата осигурява допълнително финансови ресурси за тази цел. Част от концесионните възнаграждения ще бъдат заделени във фонд, който ще бъде инвестиран в културно-исторически обекти – археологически и възстановяване на крепости и други обекти.
103 000 лева струва преместването на администрацията. Парите са спестени от бюджета на МИЕТ за този година. Ремонтите на сградата са платени от община Пловдив. Местната власт  е помогнала и за жилищата на служителите. Те са настанени в съвсем нови апартаменти. 12 от служителите са отказали преместване, а 16 са пристигнали в Пловдив, между тях само четири семейства. Още шест работни места ще бъдат попълнени през следващите 10 дни, като тях са подадени 600 молби. Освен очакваните 17 човека, които започват работа в Пловдив, от 10 септември след конкурс ще бъдат назначени още 2-ма души в дирекция „Маркетинг и реклама“. На по-късен етап ще се търсят още 6-ма човека за дирекция „Туристическа политика“. Новата сграда на дирекция "Туризъм" се намира в самия център на Пловдив до реновирания Римски стадион. За ремонт на помещенията бяха отделени близо 200 хиляди лева, а от общинското предприятие "Жилфонд" приключиха с работата за три месеца. В голямото преместване на администрацията не пожелаха да се включат 12 дългогодишни служители на ведомството и те са освободени от работа, а местата им ще се попълнят след конкурси. От София идват 14 души заедно със заместник-министър Иво Маринов. Срещу наем от 40-50 лв. на месец служителите ползват общински апартаменти в новопостроен блок в квартал "Тракия". Те сами обзавеждат домовете си, нямат право и на допълнителни пари за транспорт.
Новият пловдивски адрес на сектор "Туризъм" е на ул. "Железарска" 1. Първата преписка от Пловдив, касаеща категоризацията на заведения, вече е заведена в деловодството.
До два месеца и половина ще бъде приключена процедурата по приватизация на ВМЗ Сопот, съобщи още министър Добрев. Трима кандидати, стратегически инвеститори, са подали оферти. Те вече имат допуск от ДАНС, което е едно от важните изискванията за участие в процедурата, каза Добрев. По този начин ще бъдат съкратени сроковете за приватизацията, която трябваше да приключи до 165 дни.



Очаква се поевтиняване на горивата

Очаква се поевтиняване на цените на горивата през следващите месеци, каза пред журналисти в Пловдив министър Делян Добрев. По думите му последните повишения са били сезонни, тъй като цената на петрола и долара се покачи в международен план. Очаква се поевтиняване, но то няма да бъде съществено, а леко – около 3-4 стотинки, дори и малко повече. Цена от три лева за литър на масовото гориво бензин няма как да бъде достигната, категоричен бе Добрев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване