09/03/12 15:28
(http://www.klassa.bg/)

ЕС отлага приема на България и Румъния в Шенген

Европейският съюз ще отложи присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона за неопределено време. Това заявява в интервю за френския вестник „Монд” Вивиан Рединг, еврокомисар по правосъдието.
„Няма да е изненада, ако страните от Шенген решат да не интегрират Румъния веднага”, заяви Рединг, въпреки че през миналата седмица председателят на ЕК Жозе Барозу отбеляза успехите и на София, и на Букурещ.
Еврокомисар Рединг добави още, че след политическата криза в Румъния, ЕС внимателно следи ситуацията в северната ни съседка.
Междувременно авторитетният румънски вестник „Адевърул” обяви, че най-вероятно ЕС ще отдели Румъния и България по пътя им към Шенген. Според изданието двете страни, които традиционно се споменават заедно от Европейската комисия, когато става въпрос за разширяване на европейското пространство, вече не се разглеждат еднакво от ЕС.
Като основен индикатор за променената позиция спрямо Румъния е посочено посещението на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу в София. По време на визитата Барозу заяви, че България е готова да влезе в Шенген и похвали българското правителство за сериозния напредък, без обаче да споменава Румъния. Под внимание е взет и фактът, че за първи път официално лице не посещава и двете страни, когато пътува в региона.
Румънското издание акцентира върху контрастните оценки за двете съседни държави и подчертава, че сега на Румъния й остава единствено да чака отговор от Европейската комисия.
Според кипърското председателство присъединяването на България и Румъния ще бъде обсъдено по време на срещата на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през септември, но не се изключва възможността и за предварителни обсъждания, съобщава „Адевърул”.
Румънският премиер Виктор Понта определи твърденията на вестника като „спекулации“ и заяви, че е отделянето на България и Румъния в процеса на присъединяване към Шенген, е невъзможно.
„Тук говорим за факта, че този, който представя гледната точка на Европейската комисия, е председателят Барозу, че що се отнася до Шенгенското пространство – за него отговаря комисар Малмстрьом. Госпожа Рединг не се занимава с проблема Шенген, занимава се с други проблеми, с правосъдие. И наистина всичко, което сме дискутирали на техническо и политическо ниво, ни показва, че Румъния, от техническа гледан точка, е там – нещо, което бе валидно преди да дойде сегашното правителство. Тази история с отделянето на България от Румъния е само политическа приказка, която не може да се осъществи”, заяви в интервю за румънска телевизия министър-председателят на северната ни съседка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване