09/03/12 15:32
(http://www.klassa.bg/)

Нов приют в София приема 1000 бездомни кучета до 2 месеца

Първият етап на новия приют за кучета ще бъде готов до края на октомври. Тогава ще могат да бъдат прибрани до 1000 бездомни кучета. Това обяви в понеделник кметът на София Йорданка Фандъкова. В момента се водят преговори с изпълнителите, така че да може проектът да бъде изпълнен в срок.
Проектът ще отговаря на всички изисквания на нормативната уредба за уличните кучета и е на стойност 1 300 000 лева. Изпълнителят е фирма „Нивел" ООД, а срокът за пускане на обекта е 75 календарни дни.
Първият етап на проекта се изпълнява на площ от 25 дка, като до края на годината се очаква да започне и втори етап, предоставящ още 1000 места.
Фандъкова съобщи, че от началото на тази година 3000 бездомни кучета са прибрани от „Екоравновесие", като от тях осиновените до момента са 265.
Тя призова собствениците на домашни кучета да се възползват от услугата за безплатна кастрация в общинските приюти, за да не се налага да изоставят потомството на любимците си. „Не трябва да се борим с последствията, а с причините", категоричен е столичният кмет.
Общината е готова безвъзмездно да предоставя терени на организациите за защита на животните, за да строят още приюти, ако имат необходимите средства.
Кметът коментира и проблемите с някои училища в столицата. Пред БНТ тя обясни, че повечето училища ще успеят да започнат учебната година без проблеми. За съжаление някои, като 90-то СОУ в "Люлин", няма да започнат нормално. Част от тях ще провеждат учебните си занятия в сгради на други училища. Друга ще бъдат ремонтирани по време на учебните часове.
Столичните училища и детски градини ще кандидатстват по проекти за енергийна ефективност. Така ще бъдат спестени средства от отопление, които ще могат да бъдат вложени в ремонтни дейности, добави Фандъкова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване