09/03/12 13:58
(http://www.klassa.bg/)

Увеличение на учителските заплати можело да има, но от 2013 г.

Увеличение на учителските заплати най-вероятно ще има, но не от новата учебна година, а от 1 януари 2013-а. Това заяви във Варна министърът на образованието Сергей Игнатов.
Просветното министерство подкрепяло искането на учителите за повишаване за възнагражденията им, но това може да стане само в рамките на бюджетна процедура.
„Имахме среща с премиера, с министъра на финансите, с председателя на Синдиката на българските учители и всички заявиха, че учителите заслужават и трябва да получат повече. Цялото правителство има желание от 1-ви януари, от следващата финансова година, това увеличение да стане факт, защото финансовите резултати на страната ни през последните месеци са изключително добри“, каза Сергей Игнатов.
Средната учителска заплата в страната е около 730 лева. Има училища, в които те взимат и над 1 000 лева, особено в професионални гимназии. Според Игнатов 30-те лева повишение, които преподавателите искат, са малко.
Министърът изтъкна, че през последната година заради кризата има изключително повишен интерес към учителската професия. „В много селища това е единствената работа, подкрепена от държавата, независимо че училището е общинско. Имаме оплаквания от млади учители за това, че в някои градове не ги приемат на работа. Това означава, че най-хубавото се сбъдва - младите, образованите, новото поколение искат да станат учители", каза министърът и допълни, че закритите училища за последните 3 години са 114.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване