09/03/12 08:08
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Фалстарт с новите зони за паркиране в София

Първият работен ден на Синята и Зелената зона в София започна с фалстарт. Има проблем с потвържденията за изпратен SMS от хората, които са опитали да платят по този начин, признаха от Столичната община по-рано днес.

Проблемът вече е отстранен, съобщиха от кметството. 

От събота центърът на София е разделен на две зони за платено паркиране – Синя и Зелена. За Синята зона остава старият номер, на който се изпращат SMS-и – 1302, но цената е двойно по-висока – 2 лв. на час. За Зелената зона SMS се изпраща на номер 1303 и цената за час престой е 1 лв.

Ако някой обърка номерата и плати за зелена вместо за синя зона, ще бъде санкциониран. Вдигат се и глобите за освобождаване на кола от скоба и за вдигане на кола с паяк. Цената за скобата скача от 10 лв. на 30 лв., а за вдигане с паяк – от 30 на 60 лв.

Удължава се и работното време на зоните за платено паркиране - от 8.00 до 19.00 часа, като Синята зона ще действа и в събота между 8.00 и 14.00 ч.

За живеещите в центъра на София се въвежда годишен абонамент, за да си паркират колите пред дома, но място не им се гарантира. Въвеждането на абонамента обаче се отложи до 1 октомври заради протестите на живеещите в центъра, които настояват въобще да не плащат.

Цената на годишния стикер е 150 лв. за Синя зона и 100 лв. за Зелената за първа кола. За втори автомобил цената ще е три пъти по-висока – съответно 450 лв. и 300 лв.

Едва ли Столичната община ще отстъпи и ще въведе безплатно паркиране на живеещите в центъра.

Протестите на движение „ДНЕС“ и  групата във Facebook „Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране“ продължават. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване