09/05/12 13:18
(http://radiomilena.com/)

ЕК разследва „Газпром“ за монопол в Централна и Източна Европа

gazprom 300x182 ЕК разследва Газпром за монопол в Централна и Източна ЕвропаЕвропейската комисия започва официално разследване на дейността на „Газпром“, за да изясни дали компанията не нарушава антимонополните правила в ЕС. Засега няма официална реакция от страна на руския газов гигант.
Целта на разследването е да установи дали „Газпром“ не злоупотребява със своето доминиращо положение на газовите пазари в страните-членки на ЕС от Централна и Източна Европа, нарушавайки по този начин 102-ри член от Договора за функциониране на ЕС, съобщи БНР. Предстои да бъде изяснено дали са прилагани три възможни практики, които не съответстват на принципите на свободната конкуренция. Първо, дали „Газпром“ не разделя своите пазари, така че да попречи на свободното движение на газовите потоци през страните-членки? Второ, би ли могъл газовият монополист да попречи на диверсификацията на доставките в Европа? И трето, дали руският концерн би могъл да установи несправедливи цени на природния газ, като ги обвързва със стойността на петрола.
Според ЕК, подобно поведение на пазара би довело до ограничаване на конкуренцията и до повишаване на цените при влошена сигурност на доставките, което може да ощети потребителите в Европа.
Антимонополното разследване срещу „Газпром“ започна преди година с изземването на документация от различни дъщерни компании, сред които и българската „Овергаз“. Тогава от газовия монополист заявиха, че не се притесняват от започналите проверки, тъй като договорите с клиентите в Европа се базират на международно-правните правила, на търговските интереси и съответните пазарни условия. „Газпром“ официално заяви, че ще окаже пълно съдействие по време на започналото разследване./КРОСС/

 ЕК разследва Газпром за монопол в Централна и Източна Европа

bookmark ЕК разследва Газпром за монопол в Централна и Източна Европаsvejo ЕК разследва Газпром за монопол в Централна и Източна Европаgoogle ЕК разследва Газпром за монопол в Централна и Източна Европаdelicious ЕК разследва Газпром за монопол в Централна и Източна Европаstumbleupon ЕК разследва Газпром за монопол в Централна и Източна Европаfacebook ЕК разследва Газпром за монопол в Централна и Източна ЕвропаСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване