09/06/12 21:48
(http://e-vestnik.bg/)

Далечният изток на Русия - мост към Азия или мост към нищото?

Ройтерс

Денят на гнева събра хиляди демонстранти във Владивосток. Снимка: восток-медиа

Визията на Владимир Ленин за развитие на руския Далечен изток не би била не на място, ако попадне сред точките, по които ще говори президентът Владимир Путин на срещата на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество АТИС , която той ще домакинства в тихоокеанското пристанище Владивосток.

”Ще предложим на капиталистите от развитите страни да се построи супер магистрала между Лондон, Москва, Владивосток и Пекин”, се казва в плана, подписан от съветския революционен водач. „Ще им кажем, че това ще отвори несметните богатства на Сибир”.

Деветдесет години по-късно Кремъл обнови външния вид на прозореца на Русия към Изтока с надеждата да подобри образа му в очите на инвеститорите от най-бързо развиващия се регион в света, както и да възстанови собствената си намаляваща популярност сред водещите труден живот местни жители.

Царска Русия построи дългата 9300 км железопътна линия до Владивосток за рекордно кратко време, само за да попадне тя в ръцете на болшевиките година по-късно. Вдъхновен от посещението си през 1959 г. в друг тихоокеански град, Сан Франциско, съветският лидер Никита Хрушчов също се амбицирал да развие града.

Сега Русия е наляла 21 милиарда долара в източното си крайбрежие, за да привлече инвеститори, туристи и любители на хазарта от Азия и да убеди местните да спрат да напускат града, който въпреки грандиозните проекти до голяма степен си остава изолиран от останалата част на най-голямата страна в света.

След завръщането си в Кремъл за трети мандат през май 59-годишният Путин направи стратегически завой от поразената от кризата Европа към изгряващите икономики от Азиатско-тихоокеанския регион, създавайки министерство за развитието на Далечния изток.

Но във Владивосток, град с 600 000-но население, където часовниците са със седем часа напред от Москва, наливането на капитали не е помогнало особено на местните да променят негативното си мнение за лидера, доминиращ в Русия от 2000 г. насам.

Макар и градът - чието име се превежда като ‘владетел на Изтока’ - да беше преобразен с ново летище, мостове и магистрали на няколко нива, жителите казват, че изкуствено раздутите договори са били спечелени от вътрешни хора и похарчените пари биха могли да бъдат изразходвани за социални услуги и жилищно строителство.

”Не свързвам това с Путин. Отне им цяла вечност да започнат да строят моста”, каза 28-годишният биолог Евгений Скоркин, който миналия месец беше един от хилядите хора, дошли за масовата разходка по новото съоръжение. То минава над тесния морски залив, наречен „Златен рог”, отварящ гледка към пристанището на града и акостиралите в него кораби на руския тихоокеански флот.

Местните хора на изкуството в началото на миналия век си представяли мост, който да свързва два отдалечени жилищни района на Владивосток, но проектът си остана мечта, докато Путин не намери 500 милиона долара в бюджета, за да бъде построен.

”Животът едва сега започва за нас. Създаваме европейски град. Тук е центърът на света!”, каза ентусиазирано кметът на Владивосток, Игор Пушкарьов, в разговор на моста с репортер, точно когато започваше да се спуска мъгла.

Центърът на града вечерно време е тих, но поне е добре осветен - за разлика от мрака на 90-те години, когато Владивосток беше измъчван от спирания на тока. В нощното небе си играят светлините от монтирани на пилоните на моста лазерни прожектори. Но никъде в града не можеш да видиш чуждестранни вериги ресторанти и кафенета като Макдоналдс и Старбъкс, с които са осеяни градовете във вътрешността на Русия.

Целейки се във втори мандат, 37-годишният бивш бизнесмен се надява, че вниманието на руските лидери няма да стихне след срещата в края на седмицата на страните от АТИС, в която членуват 21 страни: „Ние наистина желаем тези отношения да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване