09/06/12 01:25
(http://e-vestnik.bg/)

Как Унгария скара “приятели на НАТО”

Правда.ру

Дмитрий Медведев с президентите на Азербайджан Илхам Алиев и на Армения Серж Саркисян. Снимка: официален сайт

Унгария провокира изостряне на отношенията между Ереван и Баку - взе безотговорно решение за екстрадиране на азербайджанския офицер Сафаров, обвинен в убийството на свой арменски колега от НАТО. Пристигнал обратно в Азербайджан, осъденият не само бе помилван, но и произведен в чин майор. Тази история постави под удар реномето на НАТО.

На 19 февруари 2004 г. Сафаров е убил с 14 удара с брадва арменския офицер Гурген Маргарян, докато спял. Двамата били заедно на столица курс по английски език в Будапеща рамките на програмата на НАТО “Партньорство за мир”. По време на разследването Сафаров твърдеше, че Маргарян неведнъж публично е охулвал азербайджанския народ, гаврел се е с паметта на загиналите в карабахската война и се е подиграл с държавното знаме на Азербайджан.

Защитата изтъкваше пред съда, че Сафаров е бил повлиян от събитията по време на арменско-азербайджанския конфликт - негови близки станали жертви на клането в Ходжали. Въпреки тези аргументи магистратите осъдиха Сафаров на доживотен затвор без право на амнистия през първите 30 години.

На 31 август обаче Сафаров неочаквано бе екстрадиран в Баку. Армения съзря в помилването на офицера сериозна пречка за преговорите с Азербайджан по карабахския въпрос. Официален Ереван заяви, че скъсва дипломатическите отношения с Будапеща.

Президентът на Армения Серж Саркисян направи остри изявления в неделя. “Не искаме война, но ако ни бъде натрапена, ще се сражаваме и ще победим. Не се страхуваме от убийци, дори ако са закриляни от първото лице. Отново обаче не чуват гласа ни. Нека тогава се сърдят на себе си”, заяви Саркисян в обръщение по повод 21-ата годишнина от независимостта на самопровъзгласения Нагорни Карабах.

Унгария сякаш не очакваше подобен развой на събитията. Министерството на правосъдието в Будапеща заяви, че при прехвърлянето на Сафаров са спазени всички юридически условия, а решението да бъде предаден на Азербайджан е прието според нормите на международното право.

Фуад Алескеров, завеждащ отдела за сътрудничество с правоохранителните органи в азербайджанската президентска администрация, също настоя, че всички правни норми са спазени: “Азербайджанската страна осигури цялата необходима правна информация във връзка с процедурата, по която продължава изпълнението на присъдата. Въз основа на получената информация унгарската страна даде съгласие за трансфера на Рамил Сафаров”.

Присъдата на унгарските магистрати наистина ограничаваше само възможността за условно-предсрочно освобождаване на Сафаров. Ограничението не засягаше възможността да бъде помилван или амнистиран. Което съответно бе сторено от президента Илхам Алиев. Тъй че, юридически погледнато, няма за какво да се хванеш. Глупаво е също да бъдат упреквани азербайджанските власти, положили всички усилия да освободят един свой гражданин.

Упреци, и то големи, заслужават унгарците: страната им все пак членува в НАТО и блокът залага на Азербайджан, разглежда го като плацдарм за евентуална атака срещу Иран. Необмислените действия затрудниха ситуацията по границата - рязко спадна авторитетът на Запада в напъните му да посредничи, за да бъде решен проблемът с Нагорни Карабах. А не е безоснователно и мнението на арменския президент, че е “трудно да си представим нещо, по-силно дискредитиращо европейското правосъдие”.

Държавният департамент на САЩ поиска от унгарското Външно обяснения на каква база е бил извършен трансферът. Американското ведомство изрази и “крайно безпокойство” по повод помилването на екстрадирания убиец на арменския офицер. Подобна реакция сочи, че екстрадирането е било одобрено лично от унгарския премиер Виктор Орбан - като на всеки националист и евроскептик, изобщо не му е хрумнало да поиска съвет от Вашингтон.

Договореността с Азербайджан вероятно е била постигната на най-високо равнище и Орбан, стоящ далеч от арменско-азербайджанските отношения, просто не е знаел, че Азербайджан вижда в Сафаров национален герой, а Маргарян е смятан в Армения за мъченик. За същото ...

Публикувана на 09/06/12 01:25 http://e-vestnik.bg/15556/kak-ungariya-skara-priyateli-na-nato/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване