09/06/12 01:25
(http://e-vestnik.bg/)

Какво предлага Демократическата партия на Америка

Демократическата партия представи предизборната си програма, представляваща необвързващ политически документ, който ще бъде гласуван от партийните делегати на националния конгрес в Шарлот.

Документът откроява големите различия в икономическия и културния дневен ред на Демократическата и Републиканската партия преди изборите през ноември.

В програмата са заложени по-високи данъци за най-богатите американци, подкрепа за еднополовите бракове и право на аборт за жените. Следват някои основни точки, изведени на преден план в документа, наречен “Да тласнем Америка напред”.

Еднополовите бракове

Програмата на Демократическата партия подкрепя хомосексуалните бракове и равните права за хомосексуалните двойки. Това бележи значителна промяна от позицията на партията и Обама преди четири години.

Партийната програма призовава за пълна отмяна на Закона за защита на брака от 1996 г. и е против конституционни поправки, целящи да определят брака като съюз между един мъж и една жена, за което настоява програмата на републиканците.

“Ние също така подкрепяме свободата на църквите и религиозните общности да решават как да се отнасят към брака като религиозно тайнство без държавна намеса”, се казва в програмния документ.

Аборт

Програмата подкрепя правото на жените да търсят “безопасен и законен” аборт, независимо от възможността им за заплащане.

“Ние сме против всякакви опити да се отслаби или подкопае това право”, се казва в програмата. “Абортът е изключително лично решение, в което участват жената, нейното семейство, лекарят й и близките й духовници - в този въпрос няма място за политиците и държавата, се казва в програмата.

Програмата на Републиканската партия срещу аборта заявява, че нероденото дете има основополагащо право на живот, и не допуска изключения за бременности в резултат на изнасилване или кръвосмешение.

“Медикеър”

Демократическата партия е против плановете на републиканците за реформиране на популярната държавна здравна програма за възрастни хора “Медикеър”, която според републиканците е несъстоятелна.

“Ние ще попречим на усилията на републиканците да подчинят гарантирания пенсионен доход на американците на прищевките на фондовия пазар чрез приватизация”, се казва в програмния документ и се добавя, че почти 50 милиона американци разчитат на “Медикеър” годишно.

Програмата подкрепя подписания от Обама закон за здравеопазването. Поддръжниците на закона казват, че той подобрява грижите и приходите и е насочен към съкращаване на разноските чрез намаляване на рефинсирането на разходите на болниците и застрахователите и премахване на прахосването.

В други раздели програмата призовава за надграждане на закона за здравеопазването. Републиканците се заканват във своята програма, че ще работят за отмяна на този закон.

Данъци

Демократите призовават в своята програма за увеличаване на данъчните облекчения за семействата с доходи под 250 000 долара. Програмният документ отбелязва, че едно обикновено семейство спестява 3600 долара през първия мандат на Обама.

Обама също така се бори да увеличи данъчното облекчение за работещи семейства и хора, плащащи за колеж, и същевременно иска най-богатите хора и корпорациите да “плащат своя справедлив дял” - често повтарян рефрен в предизборните му призиви към избирателите.

В плана на демократите се казва, че данъчните предложения на Ромни биха могли да повишат данъците за обикновените семейства с поне 2000 долара, да намалят средно с 250 000 долара данъците за хората с доходи над 3 милиона долара и да създадат стимули за изнасяне на работни места в чужбина.

Програмата на републиканците настоява за данъчна реформа, която да разшири данъчната основа и да намали данъчните ставки. Според републиканците това ще даде тласък на растежа.

Отбрана

Програмата защитава съкращаване на военните разходи заради суровия фискален климат, но казва, че демократите държат на силно военно присъствие, което да гарантира глобалното лидерство на Америка и националната й сигурност.

Като върховен главнокомандващ президентът Обама доведе до край войната в Ирак, нанася удари на талибаните и постигна ликвидирането на водачи на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване