09/09/12 14:01
(http://www.klassa.bg/)

Меркел: Да се намери решение, което да попречи на Гърция да напусне еврозоната

Германският канцлер Ангела Меркел призова да се намери решение, което да попречи на Гърция да напусне еврозоната през есента, пише списание "Шпигел". Според изданието, Меркел и нейните съветници се опасяват, че евентуалното излизане на Атина от еврозоната би предизвикало „ефекта на доминото“. "Шпигел" пише, че цената на подобен сценарий за Германия ще бъде над 60 млрд. евро.
За оставането на Атина в еврозоната се изказа и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой след срещата си с гръцкия премиер Андонис Самарас. Двамата са обсъдили подготовката на пакета от мерки за икономии на стойност 11,5 млрд. евро за периода 2013-2014 г. Това е условие за предоставяне на Атина на транш от 31,5 млрд. евро от втория пакет кредитна помощ на Европейския съюз и МВФ.
Херман ван Ромпой определи като конструктивна срещата си със Самарас. По думите на председателят на Европейския съвет гръцкият премиер го е уверил, че правителството е поело ангажимента за финансово оздравяване и извършването на реформи. Самарас на свой ред заяви, че е изтъкнал необходимостта навреме да бъде предоставен следващият транш от кредитния пакет, който ще бъде използван главно за вътрешни нужди на страната.
Малко гърци вярват, че поредните мерки за икономии в страната ще бъдат ефективни, заяви в предаването "Събота 150" на Българското национално радио социoлолгът от Атинския университет Георгиос Плиос.
„Много малко хора вярват наистина, че това ще бъдат последните мерки, но трябва да отбележа и нещо друго - всеки път, когато са се вземали такива мерки, винаги са казвали същото:"Това са последните мерки". Четири, пет или повече пъти досега, когато са се вземали мерки, сме чували все това, така че никой вече не вярва. И няма да бъдат последни поради една проста причина - сега рецeсията е над 6%, а това ще предизвика още проблеми в икономиката, как могат да бъдат последни?“, заяви Плиос.
Според него представителите на тройката кредитори, които отново пристигнаха в Атина, няма да видят напредък в реформите по отношение на намаляване на държавния апарат. Социологът смята също, че кредиторите не са убедени, че Атина ще успее да събере нужните й средства. Той коментира и идеята за въвеждане на 6-дневна работна седмица в Гърция. Георгиос Плиос обаче е на мнение, че кабинетът няма да посмее да предприеме подобна стъпка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване