09/09/12 14:35
(http://www.klassa.bg/)

Плиткият Дунав блокира 40 кораба край Свищов

Заради ниските води на Дунав над 40 кораба са блокирани край Свищов, съобщи Би Ти Ви. 40 кораба са блокирани в плитките води край Свищов.От Агенцията за проучване на плавателния път предупреждават, че е възможно корабоплаването напълно да спре.
По река Дунав един кораб може да превози едновременно по 6 безекипажни съда, натоварени с въглища, руда, пясък, части за машини.
В близките седмици, ако няма валежи в Средна Европа, прекъсването на корабоплаването е много вероятно. Загубите на корабоводителите се измерват в милиони, предаде бТВ.
В момента при остров Белене един кораб може да избута най-много един съд. Българският кораб „Вит” е единствената машина която показва пътя на корабите и откъде могат да минат безпрепятствено. Грижата да очертае плитчините по протежението на 270 километра, е на българския екипаж.
За миналата година загубите за четирите месеца ниски води на Дунав са повече от три милиона лева, без да се смятат щетите от блокираното от ледохода през зимата плаване.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване