09/09/12 12:35
(http://www.klassa.bg/)

Сондажи дълбоко под леда на Антарктика ще покажат риска от затоплянето

Британският план за сондиране в езеро дълбоко под ледовете на Антарктика през декември ще демонстрира рисковете от по-бързото покачване на морското равнище, причинено от климатичните промени, заявиха учени, цитирани от Ройтерс.
Утайки по дъното на езерото Елсуорт, което се намира на стотици метри под морското равнище и е затрупано от 3 км дебел лед, може би съдържат черупки от миди. Те могат да бъдат изследвани и да покажат кога за последен път ледовете са се разтопили. Според учените западноантарктическата покривка над езерото съдържа достатъчно лед, за да вдигне морското равнище с 3 до 5 метра, ако някога се разтопи. Това би представлявало огромна заплаха за райони на ниско надморско равнище, като Бангладеш, Флорида, Буенос Айрес или Шанхай. „Обществото трябва да знае риска от стопяването на леда“, заяви Мартин Зигерт от Университета на Бристол и основен инициатор на мисията, която ще търси и неизвестни форми на живот в съперничество с руски и американски учени. В Антарктика има 360 известни езера, формирани при топенето на долните пластове на ледената покривка от топлината на Земята. „Един от начините да разберем тези рискове е да узнаем кога за последен път това се е случило“, добави Зигерт. Според него никой не знае възрастта на леда в Западна Антарктика. Може би се е стопил в естествено топли периоди преди 125 000 години, 440 000 години или 1 милион години – все периоди, когато морското равнище е било по-високо от днес. Най-тревожното откритие би било топенето да е настъпило преди 125 000 г., когато температурите са били съвсем малко по-високи от днес, хипопотами са се къпели в Рейн, а морското равнище е било от 4 до 6 м по-високо. Учените възнамеряват да използват сонди с гореща вода и да вземат проби от дъното на езерото в титанови контейнери. Руснаците сондираха езерото Восток в Източна Антарктика по-рано тази година и възнамеряват да се върнат там през 2013 г., а американски учени планират да сондират подледниковото езеро Уиланс в средата на януари идната година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване