09/10/12 09:26
(http://www.klassa.bg/)

Василка Каменова, БЧК: Продукти на стойност 40 млн. лв. ще бъдат раздадени на нуждаещи се лица

За програмата „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз за най-нуждаещите се лица” и за това кой и по какъв начин може да се възползва от нея, Агенция „Фокус” разговаря с Василка Каменова, ръководител направление "Финанси и стопанска дейност" и директор „Финансово-административна и стопанска дейност” Българския Червен кръст

Фокус: Г-жо Каменова, разкажете малко повече за програмата „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз за най-нуждаещите се лица”.
Василка Каменова: Тази програма е достатъчно известна на цялото българско общество, защото Българският Червен кръст я изпълняваме вече за пета поредна година, заедно с Държавен фонд „Земеделие”. С няколко думи, това е различно количество продукти на различна стойност, разпределяни в предходните години. Интересното за 2012 година е, че правителството, в лицето на Държавен фонд „Земеделие” имаше амбицията и нашата подкрепа, като организация, която осъществява логистиката, да заявим една по-голяма стойност на хранителните продукти и продуктите, които ще се разпределят през тази година са на стойност 40 милиона лева, което не е никак малко за страна като България. Друго интересно за програмата през тази година е, че Регламентът, който Европейският съюз ежегодно издава по прилагането на тази програма, даде възможност да се заявяват продукти, които не са по своята същност интервенционни и това позволи България да заяви едно много разнообразно количество продукти – 15 вида продукти са заявени. Въпросът е, че в момента все още текат някои процедури по Закона за обществените поръчки и не е съвсем ясно дали всички продукти ще бъдат разпределяни. На първия транш, който започва утре, 10 септември и ще продължи до 2 октомври, ще се раздават девет вида продукти, това са – 5 кг. брашно, 1 кг. ориз, 1,5 кг. спагети, 1 кг. захар, 1 кг. зрял фасул, 1,2 кг. макарони, 400 гр. бисквити, 900 гр. вафли и 140 гр. нишесте. Ако всичко приключи благополучно с тези обществени поръчки, които споменах, на втория транш ще раздаваме евентуално олио, конфитюр, мед, кафе, картофено пюре и леща. Продуктите са много разнообразно и се надяваме хората, които ще ги получат да са доволни.
Фокус: Какво представляват тези интервенционни запаси?
Василка Каменова: Наричат се интервенционни запаси, защото тази програма е започнала преди много години да се прилага в Европейския съюз, много преди България да стане член на Европейския съюз. Тя е създадена на база на тези продукти, от които свръхпроизводство в рамките на Европейския съюз, като идеята е била тези продукти да достигнат до бедните, до уязвимите и по този начин програмата да има един социален ефект. Постепенно, програмата се превръща в повече социална. Вече на ниво Европейски съюз се обсъжда прилагането на тази програма или подобна на нея в програмния период 2014 – 2020 година, но има различни идеи, ние се надяваме да се запази хранителният елемент, защото такова е желанието на почти всички европейски страни. това е едни начин, който е доказал във времето, че е в полза на уязвимите хора, вероятно ще се добавят и някои други социални услуги, но това е предмет на обсъждане в момента.
Фокус: Кой може да се възползва от тази програма? Какви са изискванията за получаване на тези храни?
Василка Каменова: Наредба 18, която е на Министерство на земеделието, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на здравеопазването и регламентира прилагането на програмата в нашата страна. В нея са изброени уязвимите групи, които могат да получат такава храна. Ежегодно наредбата се актуализира и се добавят нови групи. За 2012 година това са шест групи уязвими хора – лицата, получавали лица получавали целеви помощи за отопление от държавата, за последния отоплителен сезон; неосигурени майки (осиновителки), получавали през предходната календарна година месечни помощи за отглеждане на дете до една година; лица, получавали през предходната календарна година месечна добавка за отглеждане на дете с увреждания; семейства, получили през предходната календарна година еднократна целева помощ за покриване на част от разходите в началото на учебната година; лица, полагащи грижи за хора с увреждания, участвали през предходната календарна година в дейност „Личен асистент“ по Националната програма „Асистенти за хора с увреждания“; лица, подпомогнати през предходната календарна година с еднократна помощ, съгласно Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. Тази година броят на бенефициентите, или хората, които ще имат право на такова подпомагане, е 308 000 души, за сравнение, през 2011 година, те бяха 250 000.
Фокус: Всички лица, опредени като уязвими, ли се възползват от тези помощи и по какъв начин се информират за тази програма?
Василка Каменова: Всяка година, в края на програмата, когато вече сме приключили с тези бенефициенти, които споменах, остават продукти. Това се случва по различни причини, основната е, че през периода, някои от хората са починали, защото в много от случаите се касае за болни или възрастни хора. има и хора, които по една или друга причина не са се възползвали от това си право и не са ги получили, но процента не е голям – някъде около 5 – 10% от количеството. По тази причина, в наредбата е предвидена една възможност, след като приключи раздаването н индивидуалните бенефициент, останалото количество продукти се предоставят на социални домове, психиатрични болници, така наречените институционални бенефициенти, така че в крайна сметка има 100% усвояемост на тези продукти в нашата държава.
Фокус: По какъв начин продуктите ще достигат до хората?
Василка Каменова: Тук е ролята на Българския Червен кръст, като бих искала да подчертая, че това е една нелека задача и може би затова БЧК е единствената неправителствена организация в България, която се е нагърбила с изпълнението на тази задача, именно защото има структури на територията на цялата страна. Във всички 28 области, разкриваме областни складове, къде най-напред се складират продукти, от тези областни складове имаме около 340 раздавателни пункта, които са на територията на всички общини в страната, така че продуктите от складовете, отиват в раздавателните пунктове и оттам се раздават на бенефициентите. Пътят на продуктите не спира до временните пунктове, защото тези пунктове са в общините, а всички знаем колко малки недостъпни населени места има и тук идва и ролята на нашите доброволци и искам специално да благодаря на кметовете, които са невероятни наши партньори в изпълнението на тази програма. С тяхна подкрепа носим продуктите до самите населени места, а понякога и до самите домове на бенефициентите, защото има трудноподвижни или болни хора. Логистиката се осъществява от Българския Червен кръст. Около 5 000 доброволци участват в целия този процес.
Фокус: По ваши наблюдения от предходни години, къде в страната има най-много уязвими лица, които се възползват от програмата?
Василка Каменова: За съжаление, в цялата страна има уязвими хора, но има и райони, които са много бедни, например в Северозападна България – Монтана, Видин, райони, които а обезлюдени, няма поминък за населението, а пенсиите са много ниски. Има необходимост навсякъде. Друго нещо, което е важно е, че в края на програмата, ако в някоя област са останали неразпределени продукти, дори на институционални бенефициенти, ние ги превозваме до районите, където им все още нуждаещи се, така че амбицията ни е да покрием нуждите на цялата страна и мисля, че до голяма степен сме я го постигнали.
Фокус: Раздаването на храната ще бъде на два транша, кога ще са те?
Василка Каменова: Първият транш започва днес, 10 септември, и ще продължи до 2 октомври, а вторият транш ще бъде от 24 октомври до 23 ноември. Тогава евентуално ще се прибавят и нови продукти и очакваме количеството на продуктите да бъде по-голямо през втория транш, което ще бъде малко по-трудно за всички ни. Приканвам всички хора, които имат право да получат да се поинтересуват за конкретните дати, на които започва раздаването на отделните временни пунктове, защото в различните областни организации на Червения кръст има специално изготвени графици и по различно време и часове започва раздаването на съответните населени места. Нека бенефициентите се свържат с нашите колеги от страната и ще получат най-пълна информация.
Зорница ПОЛЕГАНОВА
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване