09/10/12 12:42
(http://www.klassa.bg/)

Държавният секретар на Министерството на външните работи на Норвегия Грю Ларшен представя Норвежкия финансов механизъм

Финансовият механизъм на ЕИП и Норвежкият финансов механизъм ще бъдат открити официално от норвежкия държавен секретар Грю Ларшен и министър Томислав Дончев – 12 септември, 14.00 ч.

Иновации за зелена индустрия, сътрудничество в областта на правосъдието и социални въпроси са сред ключовите области, които ще бъдат подкрепени


Финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Норвежкият финансов механизъм 2009 – 2014 г. ще бъдат официално открити в България на 12 септември, 14.00 ч., в Гранитната зала на Министерския съвет в присъствието на държавния секретар Грю Ларшен от Министерството на външните работи на Кралство Норвегия, министър Томислав Дончев и г-жа Верена Тейлър, директор програми в Съвета на Европа. Официалната церемония ще даде старт на изпълнението на Финансовите механизми в България. Ще бъдат подписани споразумения по няколко от програмите.
„Финансовите механизми на ЕИП и Норвегия задълбочиха двустранните отношения между Норвегия и България. Установиха се много партньорства. По време на официалното откриване ще подпишем споразумения по нови програми, които ще положат основите на още по-близко сътрудничество,“ каза държавният секретар г-жа Грю Ларшен.
Финансовият механизъм на ЕИП и Норвежкият финансов механизъм са приносът на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия за намаляване на икономическите и социалните различия в Европа. Механизмите ще насърчат и сътрудничеството между България и страните донори. За периода до 2014 г. за България са предвидени 126,6 милиона евро, като Норвегия осигурява 97% от тях.
Ключови области на подкрепа са: опазване на културното наследство, насърчаване на иновациите за зелена индустрия, реформи в правосъдния сектор, подкрепа на противодействието срещу организираната престъпност, борба срещу насилието над жени, подобряване на положението на ромите и други уязвими социални групи. Една от целите на Финансовите механизми е 10% от финансирането да бъде използвано за подобряване на състоянието на ромската общност.
С общо 18 милиона евро ще бъдат финансирани програми в областта на правосъдието и вътрешния ред. Съветът на Европа ще бъде важен партньор в тази област. Освен подкрепа за реформи в правосъдния сектор, по Норвежкия финансов механизъм ще бъдат подпомогнати и жертвите на трафик на хора и домашно насилие, засилването на сътрудничеството в рамките на Шенген и др. Партньор в това сътрудничество е и норвежката Национална дирекция „Полиция“.
43 милиона евро ще бъдат използвани за опазване на околната среда и борба с климатичните промени, включително и подкрепа на развиващи се „зелени“ компании в тясно сътрудничество с норвежкия бизнес (13.7 милиона евро) и подкрепа за намаляване на енергийното потребление и използване на енергия от възобновяеми източници (13.3 милиона евро).
Норвежкото сдружение на общините е ангажирано в изграждането на институционален капацитет на местното и регионално равнище. Норвежкият Баренцов секретариат ще участва в стимулирането на регионалното развитие в българските гранични области.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване