09/10/12 10:14
(http://radiomilena.com/)

Нови два грипа ни газят през зимата

Свинският грип, но и два по-различни от 2011 г. грипни щама – „Виктория“ и „Уисконсин“, ще ни газят тази зима. Това става ясно от състава на новите противогрипни ваксини, които през септември ще се появят в аптечната мрежа, съобщи проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология, предаде КРОСС.

Сложно е да се каже дали няма да има и други циркулиgrip Нови два грипа ни газят през зиматаращи сред населението щамове, добави тя. Най-голяма е вероятността все пак вирусите да са именно тези, които са включени във ваксината. Причината е, че експерти на Световната здравна организация непрекъснато наблюдават вирусите, които циркулират по света, и така с доста голяма точност предсказват кои щамове са доминиращи.

„Виктория“ е от типа А (H3N2), а „Уисконсин“ е от типа В. Миналата година у нас шетаха свинският грип H1N1 заедно с „Бризбейн“ и „Пърт“. Първият е пандемичен, защото сравнително отскоро обикаля света и все още разболява много хора. Когато вирусът е нов като този, не само малките деца боледуват от него, но и по-големите на 20-30 г., макар че са млади и здрави по принцип. Обикновено всеки грип засяга най-много като бройка бебетата и малките деца, а най-много са усложненията при възрастните.

Затова и ваксината се препоръчва на първо място за тези групи от населението, а също и за хронично болните. Грипните ваксини вече са произведени и след като преминат процедурата по одобрение в нашата агенция по лекарствата, могат да бъдат закупени от аптеките. Добре е да се ваксинираме навреме, тъй като никой не може да предскаже с точност кога ще се надигне грипната вълна, казва проф. Кожухарова. Грипът е своеволен и непредвидим, а за образуване на имунитет са необходими около 2-3 седмици. Ако се стигне до недостиг на ваксини, поне рисковите групи ще са предпазени.

 Нови два грипа ни газят през зимата

bookmark Нови два грипа ни газят през зиматаsvejo Нови два грипа ни газят през зиматаgoogle Нови два грипа ни газят през зиматаdelicious Нови два грипа ни газят през зиматаstumbleupon Нови два грипа ни газят през зиматаfacebook Нови два грипа ни газят през зиматаСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване