09/10/12 22:24
(http://e-vestnik.bg/)

Човекът ли е най-сексуалният примат?

Илюстрация: уорт100

Съществуват сто деветдесет и три вида маймуни. Сто деветдесет и два от тях са покрити с козина. Изключение прави голата маймуна, нарекла себе си Homo sapiens. Този необикновен и изключително успешен вид прекарва значителна част от времето си в изучаване на висшите си подбуди и още толкова време старателно пренебрегва основните.

Гордее се с най-големия мозък сред всички примати, но се опитва да скрие факта, че притежава също така най-големия полов член, като погрешно приписва тази заслуга на могъщата горила. Този вид маймуни са гръмогласни, търсещи и многобройни и е крайно време да проучим основното им поведение.

Аз съм зоолог, а голата маймуна е животно. Следователно тя е обект на перото ми и аз отказвам да я избягвам повече само защото някои от поведенческите й черти са прекалено сложни и впечатляващи. Оправданието ми е, че въпреки голямата ерудиция Homo sapiens си остава гола маймуна и докато придобива възвишени нови пориви, не губи нито едно от старите си земни качества.

Често пъти това й причинява смущение, но старите импулси я придружават в продължение на милиони години, а новите – само от няколко хиляди. При това няма надежда бързо да се освободи от натрупаното генетично наследство на цялото еволюционно минало. Ако можеше да приеме този факт, би се чувствала далеч по-доволна и по-малко тревожна. Вероятно тук може да помогне зоологът.

Една от най-странните характеристики на предишните изследвания на поведението на голата маймуна е, че те почти винаги избягват очевидното. Първите антрополози се втурват към различни краища на света, за да разгадаят основната истина за нашата природа и се разпиляват в нереални, нетипични подробности, които са на изчезване. След това се завръщат с изумителни факти за ексцентричните любовни обичаи, странните родствени системи или чудатите ритуали на тези племена и използват материалите, като че ли са от първостепенно значение за поведението на нашия вид като цяло.

Трудът на тези изследователи, разбира, се е изключително интересен и ценен, защото ни показва какво може да се случи, когато група голи маймуни се отклонят в задънена улица. Той също разкрива до каква степен нашето поведение може да се отклони от нормалното, без да предизвика пълен социален срив. Тази информация не ни казва нищо обаче за типичното поведение на обикновените голи маймуни. Това може да стане само чрез изследване на общите черти на поведение, характерни за обикновените членове на основния поток екземпляри, които представляват мнозинство. В биологичен смисъл това е единственият разумен подход.

Срещу това старомодните антрополози биха спорили, че технологично изостаналите племенни групировки са по-близо до същността на нещата, отколкото членовете на развитите цивилизации. Аз твърдя, че това не е така. Живеещите днес племена не са примитивни, те са деградирали. Истински примитивни племена не съществуват от хиляди години. Голата маймуна е наистина изследователски вид и всяко общество, което не е успяло да се развие, се е провалило по един или друг начин. Случило се е нещо, което го е задържало, което работи срещу природните тенденции на вида да изследва и проучва околния свят.

Може би именно качествата на тези племена, изучавани от първите антрополози, са попречили на прогреса на тези групи. Следователно е опасно да използваме тази информация като основа за обща схема на нашето поведение като вид.
Психиатрите и психоаналитиците се концентрират върху клиничните изследвания на типичните екземпляри. Голяма част от ранния им материал, въпреки че не страда от слабостите на информацията на антрополозите, също съдържа неуместни предразсъдъци. Въпреки стандартния си произход, индивидите, върху които се базират техните оценки, по някакъв начин са отклонение от нормалното.

Ако те бяха здрави, успели и следователно типични индивиди, нямаше да е нужно да търсят помощта на психиатри и нямаше да попълват психиатричната ...

Публикувана на 09/10/12 22:24 http://e-vestnik.bg/15053/chovekat-li-e-nay-seksualniyat-primat/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване