09/11/12 12:25
(http://www.klassa.bg/)

6% е очакваният ръст на ИТ разходите през 2012 г.

Въпреки неблагоприятната икономическа ситуация разходите за ИТ в световен мащаб ще нараснат с 6% през 2012 г., прогнозира IDC, цитиран от TechNews.bg. За сравнение, през миналата година бе регистриран ръст от 7%. Тази година се оказа сложна за много ИТ доставчици. Въпреки това повечето от тях отчетоха позитивни резултати през първото полугодие. Спадът при сървърите, периферните устройства и персоналните компютри се компенсира от ръста в сегментите на софтуера, системите за съхранение на данни, корпоративното мрежово оборудване и мобилните устройства.
Разходите за ИТ в САЩ ще нараснат с 5,9% тази година, спрямо 8,5% през миналата. Европа изостава съществено с прогнозиран ръст от само 1%, без отчитане на мобилните устройства. Япония пък ще отбележи 2% ръст на ИТ разходите тази година. Развиващите се пазари продължават да демонстрират по-добри резултати. Страни като Китай, Индия, Бразилия и Русия ще постигнат ръстове в диапазона от 11 до 14%.
Излизането на Windows 8 ще съживи пазара на персонални компютри. През 2013 г. разходите за ИТ ще нараснат отново с 6%, достигайки 2,1 трлн. долара без телекомуникационните услуги, прогнозира още IDC.
Ще припомним, че през април т.г. изследователската компания Gartner обнови прогнозата си за глобалните ИТ разходи. Според анализаторите те ще са на стойност 3,7 трлн. долара, което е едва с 2,5% повече спрямо предходната година. Предишната прогноза, публикувана през януари, предвиждаше 3,7% ръст, а в края на 2011 г. очакванията бяха за над 4% ръст.
Анализаторите отбелязват, че промяната в прогнозираните показатели е свързана преди всичко със засилване на позициите на американския долар спрямо други валути. Ако обаче показателите бъдат изчислявани в постоянна валута, ръстът на ИТ пазара през 2012 г. би бил 5,2%, което е сигнал, че икономиката започва да излиза от кризата, посочиха от Gartner.
През 2012-2013 г. разходите за ИТ в държавните ведомства на страните от еврозоната ще бъдат ограничени. В САЩ те ще останат на същото ниво през 2012 г., а през 2013 г. ще бъдат намалени, предвиждат анализаторите. В сегмента на малкия и среден бизнес, който генерира една четвърт от световните ИТ разходи, ще се наблюдава ръст – от 874 млрд. долара през 2012 г. до 1 трлн. долара през 2016 г. Най-големи инвестиции ще направят средните по мащаб компании, които активно ще внедряват корпоративен софтуер. Сегментът на оборудването и телекомуникациите през 2012 г. ще нарасне с 6,9% и ще достигне 472 млрд. долара, благодарение на търсенето на мобилни устройства и стабилните потребности от закупуване на корпоративно мрежово оборудване, коментират анализаторите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване