09/11/12 16:31
(http://www.klassa.bg/)

"Атомстройекспорт" увеличи до 1 млрд. евро неустойката за АЕЦ "Белене" срещу НЕК

"Атомстройекспорт" увеличи иска към българската Национална електрическа компания (НЕК) по проекта за изграждане на двата енергоблока на АЕЦ "Белене" до 1 млрд евро, съобщиха от руската компания във вторник. Тя беше избрана за изпълнител на централата през октомври 2006 г. и оттогава към предварителното споразумение са подписани 13 анекса за различни дейности по подготовката на проекта.
Искът по делото, което е представено за разглеждане на Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж, е бил увеличен на 10 септември.  Промяната  е мотивирана с факта, че проектът беше прекратен предсрочно от София, а изтече и срокът на действие на Споразумението от 29 ноември 2006 г.  В същото време НЕК продължава да отказва да компенсира "Атомстройекспорт" за понесените загуби и щети, обясняват от руската компания. Искът на "Атомстройекспорт" включва стойността на всички дейности по проекта, стойността на оборудването с удължен цикъл на изработване (ОДЦИ), щети и др. Общата сума на увеличения иск е не по-малко от 1 млрд. евро.
От НЕК потвърдиха пред klassa.bg, че са получили официално иска и заявиха, че юристите им се занимават с текстовете. От компанията казаха още, че принципната им позиция остава непроменена и тя е, че ще бъдат заплатени всички извършени работи  от "Атомстройекспорт" до март 2012 г. Тук имаме фактури, работите се осчетоводяват, ще видим за какви суми става въпрос, казаха още от инвеститора по проекта за АЕЦ в Белене.
Има внесен иск, има писмо до Националната електрическа компания. Искът не отговаря на принципните договорености, които имахме с „Росатом” и „Атомстройекспорт”, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Израел, цитиран от агенция Фокус. Там се проведе съвместно заседание на правителствата на двете държави.
През тези шест месеца, от момента, когато българското правителство и българският парламент взеха решение да спрат АЕЦ „Белене”, не сме се осланяли на тези принципни договорености, а сме изработвали своята защитна стратегия. Работим с най-добрата адвокатска кантора в света, каза Делян Добрев.
Това е само началото, коментира иска на руската компания Йордан Костадинов, бивш изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Тепърва към сумата ще се прибавят и пропуснати ползи, прогнозира той. Според него искът от руска страна е бил очакван, но сумата от 1 млрд. евро не е таванът на руските претенции за неустойки.
Общо за 4-те години мандат на ГЕРБ българската икономика и държава ще се натовари с около 2 милиарда лева годишни плащания само за енергетика – по най-минималните оценки, а каза на пресконференция депутатът от ПГ на Коалиция за България Румен Овчаров, цитиран от агенция Фокус.
„Обикновеният българин ще трябва да плати 5 500 лева за следващите 20 години, за да компенсираме безумствата на тези храбреци”, каза още Овчаров.
Искът беше очакван, каза председателят на България енергиен форум Иван Хиновски през klassa.bg. Според него трябва да се анализират основанията за подобна претенция, но ако всичко е записано в клаузите на споразумението, няма мърдане, каза той. Хиновски каза още че през 2008 г. на тогавашния президент Георги Първанов и на премиера на тройната коалиция е бил представен секретен доклад, който описвал подобна възможност. Той обаче останал без реакция.
Тъй като изграждането на атомната централа трябва да бъде синхронизирано с доставките на необходимото оборудване,  "Атомстройекспорт"  е дало заявки в руски предприятия за изработване на различно оборудване, в това число и оборудване с удължен цикъл на изработване, срокът за производството на което е от шест месеца до три години. Това е станало от 2008  до 2010 година. Руските производители са завършили работата по корпуса на реактора и вътрекорпусните устройства. Работата по втория корпус е на завършващ етап, проведени са хидроизпитания на корпуса на реактора и на горния блок за втори енергоблок, изработени са резервоарите на системите за аварийно охлаждане на активната зона, компенсаторите на налягането, парогенераторите, шлюзите за персонала.
По-голямата част от оборудването е изработена, приета от съвместната българо-руска комисия и досега се намира в складовете на предприятията поради отказа на НЕК да го приеме, обясняват от руската компания.
Изпълнени са и проектните работи по устройството за локализация на стопилката на активната зона, по херметичните шлюзове, претоварващата машина, турбоагрегатите и друго оборудване.
От "Атомстройекспорт" подчертават, че са обезпечили изработката не само с аванса, получен от НЕК, но и с кредитни средства.
По искане на българската Агенция за ядрено регулиране след аварията в АЕЦ "Фукушима" са били разработени и стрес-тестове на проекта в съответствие с нормите на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ), разгледани и оценени положително от експерти на организацията.
В периода 2008-2010 г. "Атомстройекспорт" е провел всички необходими инженерно-геологични проучвания и изкопни работи, непосредствено на площадката за изграждане на АЕЦ "Белене" и е създал необходимата инженерна и битова инфраструктура, като напълно е подготвила площадката за започване на работата по изграждането на двата енергоблока на АЕЦ "Белене", подчертават още от компанията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване