09/11/12 15:14
(http://www.klassa.bg/)

Европейските банки с надзор от началото на 2013 г.

Да бъде създаден надзорен съвет над европейските банки предложи в Брюксел еврокомисарят за вътрешния пазар Мишел Барние. Той представи вариант, който предвижда в надзорния съвет да влязат представители на националните правителства. За негов председател да бъде избран представител на Европейската централна банка, който ще има последната дума, настоя още Барние.
Надзорът ще регулира дейността на банките и ще има право да дава и отнема лицензи, както и да налага глоби в размер на 10% от оборота на финансово-кредитните институции. Предвижда се контролът да важи само за банките в еврозоната, но към него могат да се присъединят и страни от ЕС извън нея, разви идеята си Барние.
Съгласно предварително набелязаната програма днес проектът трябва да бъде представен пред Европейския парламент. Ако бъде приет, е възможно да влезе в сила от началото на следващата година, уточни в Страсбург еврокомисарят Мишел Барние.
Френският финансов министър Пиер Московиси настоя органът за контрол над европейските банки да влезе в сила от януари 2013 г., съобщи "Франс прес". "Банковият надзор трябва да се прилага за всички банки в еврозоната от края на 2012 г.", посочи Московиси по време на пресконференция с италианския си колега Виторио Грили.
По думите му това ще позволи прилагането на директната банкова рекапитализация да защити еврозоната. Московиси също така изрази надежда, че разговорите по въпроса ще напредват бързо.
В края на юни европейските лидери възложиха на Брюксел да направи предложения за създаването на общ надзорник за банки в еврозоната като първа стъпка към създаването на банков съюз за валутния блок.
Германия се противопостави на идеята надзорникът да отговаря за всички банки в еврозоната, като подчерта, че ще е по-добре той да се съсредоточи върху тези, които са толкова големи, че рухването им би представлявало заплаха за банковия сектор в цялата еврозона. Според критици Берлин се опитва да защити държавните регионални банки от външен контрол.
На 4 септември Йорг Асмусен, член на управителния съвет на Европейската централна банка, уточни, че ЕЦБ иска да действа като основа за бъдещия надзорник, но каза, че в началото тя ще трябва да наблюдава само системичните банки на национално и европейско ниво.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване