09/11/12 16:10
(http://www.klassa.bg/)

Израелски високотехнологичен парк може да пренесе производството си у нас

Израелски високотехнологичен парк може да пренесе своето производство в България. Това съобщи във вторник премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера на Израел Бенямин Нетаняху след съвместното правителствено заседание на двете страни.
„Присъединявам се към всичко, което обсъдихме днес с израелския колега - сигурността, образованието, високите технологии, разбира се - иновациите. Убеден съм, че както „Хюлет Пакард” и много големи компании са вече в България, това ще бъде един тласък за израелските компании да дойдат“, заяви Борисов.
„Говорихме за инвестиции в областта на земеделието и технологиите. Очакваме да приведем в конкретни проекти това, което обсъдихме“, каза премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.
„Приятелството между нашите две държави беше проверено. И двете страни работиха за увеличаване на броя на туристите, те достигнаха 150 000 - 200 000 души. За съжаление тогава се случи това нещастие в Бургас. Но вие отговорихте на всички наши очаквания. Вие лично, г-н премиер, вашето правителство, вашите хора, вашите доктори - всички отговорихте на нашите очаквания“, каза още Нетаняху. Той допълни, че в борбата срещу тероризма „трябва да бъдем неразделни“.
„Израел разполага с категорични данни, че зад атентата в Сарафово стои „Хизбулла“. Знаем, че е „Хизбулла”, и знаем, че Иран работи с „Хизбулла”, заяви Нетаняху.
Въпреки категоричната позиция на Израел обаче, за пореден път българският министър-председател не посочи конкретен виновник за терористичния акт в Бургас от 18 юли.
„Работим много близко със САЩ, Израел, Великобритания и всички служби, за да имаме категорични данни. Трябва да се намерят и да бъдат съдени тези, които извършиха атентата срещу израелски граждани. Ние обаче  не разполагаме с достатъчно информация, за да кажем, кой е извършителят“, каза Борисов.
„Категорично казах на премиера Нетаняху, че винаги бихме застанали срещу всеки терорист, тероризъм или държава, която произвежда терор, стига да имаме достатъчно доказателства. В момента ние ги нямаме, затова продължаваме много усилено да работим по разследването с всички служби, които могат да допринесат за това“, уточни българският премиер.
Двете страни подписаха и програма за сътрудничество в областта на науката, културата и образованието за периода 2012 - 2014 г. Целта на програмата е да подпомогне преките контакти между образователни и научни институции на двете страни, развитието на съвместни научноизследователски програми, обмена на експерти, лектори и преподаватели, предоставянето на стипендии на студенти, докторанти и изследователи за специализации и участие в летни езикови курсове, обмена на книги, списания, научни изследвания, както и участието на филми и филмопроизводители във фестивали.
Двамата премиери не пропуснаха да отбележат, че съвместното правителствено заседание се провежда на 11 септември, който е знаков ден в борбата срещу тероризма. Борисов и Нетаняху демонстрираха и добри лични отношения, като дори са си поговорили за шахмат.
Премиерът Борисов разказа, че в кабинета си Нетаняху държи шахматна дъска на втория в света и са се договорили да изиграят шамхатна партия, за да видят кой е по-добър шахматист. „Ще говорим с Веско Топалов - да му подарим една шахматна дъска и на първия в света, България има световни шампиони по шах, мъже, жени“, каза Борисов.
„Има опити на кръгове по света да преиначават, да тълкуват, коментират историята. Но аз мисля, че България е държава, спасила всичките си евреи по времето на Хитлер, и то благодарение на целия български народ. Благодаря на премиера Нетаняху за високата оценка за спасяването на българските евреи”, каза още Борисов.
Двамата премиери са обсъдили и идеята в България и Израел да бъдат вдигнати паметници, като спомен и признание за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.



Лондон съветва Тел Авив да не удря сега Иран

Британският премиер Дейвид Камерън е изпратил тайно преди две седмици свой пратеник, за да посъветва израелския си колега Бенямин Нетаняху да не предприема в момента некоординиран удар срещу Иран. Това твърди в. „Аарец“, позовавайки се на източник, пожелал анонимност заради деликатността на темата. Според същия източник Великобритания се притеснява от близко решение на Израел да нападне израелските ядрени обекти. Пратеникът на Камерън е разговарял и с министъра на отбраната Ехуд Барак, както и с висши дипломати и служители на сигурността, с цел да ги убеди, че все още има време за дипломатически усилия, както и за по-строги икономически санкции над Техеран. Официално от Лондон и Тел Авив отказаха да потвърдят секретната мисия.
На пресконференцията с българския винистър-председател, Нетаняху отново заплаши, че ще атакува Иран, ако международната общност не фиксира червената линия спрямо ядрената програма на Техеран, предаде АФП. „Светът ни казва да чакаме. А аз отговарям: Да чакаме - какво, докога“, попита израелският премиер.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване