09/11/12 08:39
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

НИМ разкри древно подводно селище край Черноморец

Експедиция на Национално историческия музей разкри древно подводно търговско селище край залива Вромос до Черноморец.

Откритието е било направено по време на подводна експедиция в западната акватория на нос Акса, започната от НИМ през септември. 

Новооткритият обект се намира до непресъхващ извор. Археолозите приемат, че това е древно тържище (емпорион), където са разтоварвани от морето малки кораби, с товар, предназначен за селищата на полуостров Свети Никола (днес в района на Черноморец).

Откритите десетки цели средновековни тухли са доказателство, че обектът е многослоен. Явната приемственост на залива и в наши дни го прави значим и дава преспективи за бъдещи проучвания.

Екипът се опитва да установи връзката на новооткрития подводен обект с обекта, който е разположен в границите на действащо военно поделение на противовъздушната отбрана. Откритите там ценни епиграфски паметници през 80-те години бииха дали информация за историята на Черноморец.

Подводната експедиция стана известна с археологическите разкрития на екипа на доц. Д-р Иван Христов, който си сътрудничи с 8 водолази и инструктори по леководолазно дело. Флотилията” на експедицията се състои от две специално съоръжени за експедицията лодки.

При подводните си издирвания екипът откри огромно количество строителна и битова техника. Най-ранни са гръцките амфори от V в. пр. Хр. Следват плоски коринтски керемиди от Елинистическата епоха (IV-III в. пр. Хр.), както и ранноримски амфори от I-II век. Открити са и цели съдове, животински кости и каменни блокове от зидове.

Екипът на доц. Христов работи и върху друг обект- древен кей, разположен край крепостнара стена на Акра. Взети са проби от дървена конструкция, разположена на дълбочина от 3 метра, за да се установи в Германия приблизителната датировка на обекта.

Старогръцки оловен щок и цяла средновековна амфора от XI век са изключително важни находки, тъй като са широко разпространени из цялото Средиземноморие и Черно море.

Това е втората подводна експедиция на НИМ по Южното Черноморие след тази на проф. Божидар Димитров. Тя се провежда в рамките на програмата за прочуване на историята на нос Акра.

The post НИМ разкри древно подводно селище край Черноморец appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване