09/11/12 12:24
(http://www.klassa.bg/)

Откриха цвят, който никога не избледнява

Учените разкриха начина, по който природата създава вечно ярък цвят, предаде Ройтерс. Според тях тази техника може да замени пигментите, използвани в индустрията, с екстракт от естествени растения, който да се използва като оцветител в хранително-вкусовата промишленост или пък за предпазни нишки в банкнотите. Пластове целулоза, отразяващи специфични честотни вълни на светлината, създават структурен цвят, който може да бъде открит в перата на пауна, скарабеите и някои пеперуди и който се превръща в особено наситено синьо в растението Полиа конденсата. Мостри от плода в хербарии от 19-и век не са изобщо избледнели, отбелязва физичката Силвия Виньолини от Кеймбирдж. „Той е 10 по-наситен и ярък от който и да е цвят, създаден с пигменти“, казва шефката на екипа, която е направила изследването заедно със специалиста по растенията Бевърли Глоувър. Въпреки че плодът не се използва за храна, той привлича птици с яркия си цвят, вероятно като декорация за гнездата им или за да привличат птици от другия пол за чифтосване.
„Това малко и неизвестно растение по фантастичен начин успява да изпрати неустоим, ярък и блестящ сигнал на всяка птица в околността“, казва Глоувър. За разлика от всички пигменти структурният цвят не избледнява с времето, тъй като не поглъща, а отразява светлината. „Ядивни, базирани на целулозата наноструктури със структурен цвят могат да заместят токсичните багрила и колоранти в храните. Хартиената промишленост отдавна извлича и използва целулоза и нейните технологии могат да се адаптират за употреба в козметиката“, смята Виньолини. Подобно изследване от Петер Вукушич в университета „Ексетър“ върху структурата, която създава цветовете в крилата на пеперудите е послужило за грим без пигменти на френската компания L'Oreal.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване