09/11/12 15:13
(http://www.klassa.bg/)

Скъпият бензин може да попречи на нови британски парични стимули

Цената на бензина във Великобритания скочи на 139,7 пени за литър този уикенд, с което се доближи на три пени от отбелязания през пролетта рекорд от 142,5 пени, по данни на Автомобилната асоциация. Цената на дизела също се качи, а водещите рафинерии в Европа обвиниха ураганите в САЩ и поредицата закривания на рафинерии за поскъпването на суровия петрол. Растящата стойност на черното злато ще стресне Bank of England, която основава прогнозите си за инфлацията на поевтиняване на петрола заради отслабващото търсене в световен мащаб. Комитетът по паричната политика на централната банка, който определя лихвените проценти, може да не разшири програмата си за количествено улеснение на стойност £375 млрд., насочена към активизиране на кредитирането в икономиката, ако инфлацията тръгне стабилно нагоре, казват анализатори.
По-високата цена на бензина ще засили и опасенията, че Великобритания ще последва континентална Европа в капана на стагфлацията. Страховете, че икономиката на кралството ще остане в рецесия до края на годината, бяха задълбочени от доклад, според който нагласите сред британския бизнес са ударили 20-годишно дъно. Индексът на счетоводната мрежа BDO за оптимизма, който прогнозира бизнес представянето с две тримесечия напред, падна на 89,1 пункта през август при 93,1 през юли. Това е шестият пореден месец на спад. Индексът на BDO за производството, който очертава краткосрочните очаквания за оборота, също падна рязко на 90,8 пункта през август от 93,9 през юли, с което достигна най-ниската си точка от 40 месеца насам.
По-добри новини дойдоха от проучване, според което промишленото производство е нараснало през август, и от последния регионален индекс на Lloyds TSB за бизнес активността, който показва подобрение във всички британски региони с изключение на североизточните части през август. Допитванията, показващи ръст на активността обаче, често са краткосрочни и само частично възстановяват спадовете през предходните месеци. Бензинът е ключов фактор в бюджета на домакинствата и разходите на транспортната индустрия, така че растящите цени могат значително да навредят на икономическата активност. Бензинът падна до дъно от 130,81 пени, а дизелът до 136,12 по-рано през лятото. Миналата седмица маржовете в европейското петролно рафиниране се покачиха до най-високото си равнище за последните пет години, което се обяснява с последиците от урагана „Исак“, насрочените процедури по поддръжка на рафинерии, както и последните пожари в такива съоръжения в Северна и Южна Америка.
„За пореден път британските шофьори се оказват зависими от чужда воля, наред с бизнеса и инфлационните цели на Bank of England. Миналата седмица официалната статистика показа, че трафикът по не толкова натоварените междуградски пътища на страната е паднал с 5% - това е осезаемият ефект от рекордно високите цени на горивата върху живеещите в провинцията“, казва Едмънд Кинг, президент на Автомобилната асоциация. Финансовото министерство разчита централната банка да увеличи количественото улеснение, за да даде тласък на британската икономика и за него  ще е проблем, ако бъдат изоставени плановете за за нов кръг парично подпомагане по-късно тази година. Депутатите ще обсъдят ефектите от състоянието на петролния пазар върху цената на бензина и дизела в четвъртък на фона на твърдения, че липсата на капацитет в бранша за петролно рафиниране е насърчила играчите да вдигнат цените бързо в отговор на падащото предлагане.
„Службата за честна търговия започна разследване, но шофьорите са уморени от обещания, те искат да видят действия. Инициативата на транспортния министър Джъстин Грийнинг за въвеждане на мониторинг върху цената на едро, така че стойността на горивата да стане по-прозрачна, щеше да е голяма крачка напред, но вече е замразена“, отбелязва Кинг. Автомобилната асоциация казва, че загубата на производствен капацитет след затварянето на рафинерията Coryton в Есекс и други в САЩ и на континента е неоправдано. „Защо с подходящо планиране и съхранение да не се избегне скокът на бензина заради графиците за поддръжка? Или това е поредното удобно извинение за пазарните спекуланти да направят удар за сметка на потребителя, бизнеса и икономическото възстановяване?“


По в. „Гардиън“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване