09/11/12 15:56
(http://www.klassa.bg/)

Сорос: Германия ще влезе в рецесия до половин година

Най-голямата икономика в Европа – Германия, след половин година ще изпита върху себе си тежките последствия от дълговата криза в еврозоната и ще влезе в рецесия, предрича известният финансов спекулант Джордж Сорос, цитиран от MarketWatch.
„Политиката на орязване на разходите на фона на растящата безработица тласкат Европа в още по-дълбока рецесия. Това вече не е прогноза - това е реалността. Германците още не чувстват и не вярват в това, но нещата в периферията вече са доста лоши. След около половин година рецесията ще започне да се усеща и в икономиката на Германия", убеден е Сорос.
Според него германските власти трябва да отменят своите искания за съкращаването на държавните разходи към другите страни от еврозоната и да продължат курс към по-нататъшно сближаване на икономиките на страните от валутния съюз. Като вариант за спасяване на собствената й икономика финансистът смята съхраняването на еврозоната и усилия за стимулиране на икономическия ръст, съкращаването на дълговете и обезпечаването им с държавни облигации.
Но като възможна алтернатива за излизане от кризата Сорос вижда и доброволното разпускане на валутния съюз: „Ако членовете на еврозоната не могат да живеят повече заедно, без да подхранват депресията в съюза, мисля че е най-добре да се разделят по взаимно съгласие"
Излизането от еврозоната на Германия ще има разрушителни последствия, но с тях ще може да се справят. Това обаче не може да се каже за ефекта на доминото, който ще предизвика излизането на една страна с дългове поради отлива на капитали и пазарните спекулации. „Бъдещето на Европейския съюз зависи от политическите решения, които ще бъдат взети в течение на следващата една година", заключава Джордж Сорос.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване