09/11/12 13:42
(http://www.klassa.bg/)

Унгария съди министъра на вътрешните работи от 1956 г.

В Унгария бе арестуван бившият министър на вътрешните работи на страната, който през 1956 г. взима активно участие в потушаването на въстанието срещу комунистическия режим. 90-годишният Бела Биску ще бъде съден за военни престъпления, защото е дал заповед да се стреля по протестиращите и не е защитил гражданите при военни обстоятелства, предаде Би Би Си. Ако бъде признат за виновен, може да получи доживотна присъда.
През октомври 1956 г. в Унгария започва въстание срещу комунистическата диктатура и зависимостта на страната от Съветския съюз. Правителството е свалено, но след три седмици въстанието е потушено от съветските войски. През ноември и декември Биску дава заповед да се стреля срещу демонстранти в Будапеща и Шалготаряне, при което загиват 50 души.
Прокуратурата смята да предяви към бившия силов министър и обвинение затова, че след края на въстанието се е намесил в работата на съда, настоявайки за най-жестоки наказания  за метежниците.
Биску бе арестуван два дни преди да навърши 91 г., без да окаже съпротива. Според главния прокурор на Будапеща Тибор Ибоя той се намира в добро физическо състояние, но вероятно ще бъде поставен под домашен арест. Биску отказва да дава показания.
Досега нито един член на комунистическото ръководство на Унгария от този период не е бил привличан под отговорност. Биску е единственият жив представител на комунистическата върхушка от 1956 г.
Още не е ясно защо той е арестуван именно сега, отбелязва Би Би Си, като припомня, че комунизмът падна в Унгария преди 22 г. Преди 44 г. Унгария подписва нюйоркската конвенция  от 1968 г. за търсене на отговорност от лица, виновни за военни престъпления.
През 2011 г. в Унгария е одобрен т.н. „закон Биску“, който вкарва конвенцията в унгарското законодателство. На въпрос на Би Би Си защо арестът идва едва сега, прокурорът Тибор Ибоя се позовава на „промени в законодателството“.
По-рано тази година бе задържан и после пуснат под домашен арест 97-годишният Ласло Чатари, бивш шеф на полицията в еврейското гето в Кошице, отговорен за депортирането през 1944 г. на местни евреи в Освиенцим.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване