09/11/12 12:27
(http://www.klassa.bg/)

Учени препоръчват учебните занятия да започват по-късно сутрин

Подрастващите с голямо нежелание  стават рано сутрин за училище, но това си има научно обяснение, а не е само техен каприз. При тийнейджърите циркадният ритъм се променя и мелатонинът се разпръсква по-късно, затова и естественият часовник за заспиване и събуждане закъснява, в сравнение с този при децата.
Проучване на американски специалисти по съня показва, че биологичният час на заспиване при тинейджърите е някъде около 1 час през нощта. Затова ранното ставане при тях означава, че не те не са си отспали – нощта е била твърде къса за тях, обяснява д-р Шелби Харис, цитирана от френският сайт „Slate“.
Веднага един от колежите в Ню Йорк се вслуша в мнението на специалистите . Директорът на Glens Falls High School нареди учебните занятия да започват вместо в 7,45 ч. в 8.30 ч. сутрин. Така учениците ще могат да спят 45 минути повече, като се очаква, че ще бъдат и по-бодри в час.
Професорът от университета в Сейнт Лоурънс Памела Татчър, която е един от водещите специалисти по съня, ще изследва резултатите от новия график в този колеж. Според нея те ще са положителни.
В научните среди има обаче спорове относно теорията, че подрастващите имат нужда от 9 часа сън. Сега се очаква опитът на Glens Falls High School и анализът на екипа на Памела Татчър да покажат къде е истината.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване