09/12/12 19:12
(http://www.klassa.bg/)

Samsung ще иска забрана на iPhone 5

Samsung възнамерява да поиска забрана на продажбите на новия смартфон на Apple, чиято премиера е днес в Сан Франциско. Основание за съдебно преследване в САЩ и Европа ще даде наличието на LTE технологии в устройството, които според корейската компания нарушават нейни патенти, съобщи Kores Times. Подобни дела обикновено са съпроводени с искания за компенсации и забрана на продажбите на устройтвата, ако се докаже, че те нарушават патенти.


Точните спецификации на iPhone 5 все още не са известни. Но Samsung вече подготвя иск срещу своя конкурент от Купертино, за да си отмъсти за удара от август, когато американски съд призна корейския ИТ гигант за нарушител на епълски патенти и му наложи глоба от над 1 милиард долара.

По-рано тази година се появиха информации, че в новия си смартфон Apple ще използва LTE модем на Qualcomm, изпълнен по 28-нанометров технологичен процес. По закон, компаниите, които пускат чипове с използване на лицензирани чужди технологии, предават правата върху тях на своите клиенти - поръчителите на чипа. Ползвайки LTE чипове на Qualcomm, Apple ще бъде защитена от искове по отношение на технологии, за които Qualcomm има лиценз.

Освен това Apple се придължа към принципа FRAND за разумно и недискриминационно лицензиране. В момента регулаторните органи на ЕС разследват дали Samsung не е нарушила FRAND, обвинявайки Apple в нарушаване на патенти.

Миналата седмица Уол Стрийт Джърнъл съобщи, че новият iPhone 5 ще може да работи в LTE мрежите на оператори в САЩ, Европа и Азия. Анализаторите определят iPhone 5 като глобален LTE смартфон, т.е. устройство, което поддържа повечето мрежи от четвърто поколение, изградени в различни страни по света, вкл. Южна Корея - родината на Samsung, където Apple вече се е договорила с местните телеком оператори. Подобна LTE функционалност имат последните смартфони на Samsung.

Apple добави поддръжка на LTE в iPad от трето поколение, но таблетът е съвместим само с мрежите на Verizon и AT&T в САЩ и на Bell Canada и Rogers Communications в Канада. Недоволни клиенти от Австралия и Великобритания се жалваха на местните организации за защита на правата на потребителите, че Apple ги е излъгала с поддръжката на 4G.

В момента Samsung разполага с двойно повече LTE патенти от Apple. Ако новият iPhone 5 действително се окаже глобален LTE смартфон, това сигурно ще даде повече основания на Samsung да преследва съдебно своя основен конкурент за нарушаване на патенти. Apple се подготвя за евентуален удар, като от началото на годината разшири значително портфолиото си от LTE патенти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване