09/12/12 15:36
(http://www.klassa.bg/)

Барселона иска да скъса с Мадрид

Близо два милиона души са участвали в грандиозната манифестация в Барселона във вторник вечер в подкрепа на независимостта на Каталония, твърдят организаторите пред в.“Ел Мундо“. Според органите на реда участниците са били между 600 000 и 1,5 милиона. Полицията отбелязва, че шествието е преминало мирно, без никакви инциденти. Лозунгът на събитието, в което са участвали представители на различни политически сили е бил „Каталония – нова държава в Европа“.
„Ел Мундо“ съобщава, че в шествието не е участвал Артур Мас, ръководител на правителството на испанската автономна област, но той е заявил, че с цялата си душа е редом с демонстрантите. „Никога преди това Каталония не е била толкова близо до получаване на пълна независимост“, смята Мас.
Заради голямото струпване на хора на едно място за няколко часа са блокирали мрежите за мобилни телефонни връзки.
Каталония е най-богатата от 17-те области  в Испания и  представлява 20% от националната икономика. Отдавна Барселона настоява сама да си прибира данъците и да ги изразходва за себе си.
През август Каталония поиска от Мадрид финансова помощ от 5 милиарда евро, която според нея била сумата, с която финансира останалите райони на Испания от взетите на нейна територия данъци. На 20 септември предстои среща на Артур Мас с премиера на Испания Мариано Рахой.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване