09/12/12 15:00
(http://www.klassa.bg/)

България с три плана за защита от претенциите на "Атомстройекспорт"

България подготвя два варианта плюс един резервен за защита срещу претенциите на руската компания "Атомстройекспорт", която реагира на решението на кабинета за прекратяване на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“ със съдебен иск за неустойки от около 1 млрд евро. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред bTV в сряда , като поясни, че страната ни е наела най-добрата юридическа кантора, печелила нееднократно подобни дела срещу големи руски компании.
Мнението на юристите е, че имаме всички аргументи да спечелим подобно дело, добави Добрев. Той изрази и стопроцентова увереност, че страната ни ще спечели делото, още повече, че според него искът от 1 млрд. евро, повдигнат за пропуснати ползи от „Атомстройекспорт”, е абсолютно нереалистичен. Припомняйки хода на преговорите между двете страни, министърът поясни, че страната ни е имала уговорка с руската компания да не се стига до съд. Според министъра размерът на евентуално платимото обезщетение от наша страна е многократно по-ниско  от поисканото. След увеличението на иска от страна на „Атомстройекспорт” обаче Добрев категорично обяви, че „отсега нататък нищо няма да плащаме".
"Досега искахме да се разберем без арбитражи, но сега това е невъзможно", категоричен бе енергийният министър.
Исканията на „Атомстройекспорт” са смешни, за това сигурно са ги посъветвали техните юристи. Ние тях ги познаваме, те са губили доста дела в Европа, ще загубят още едно, ако тръгнат да се борят с нас,  каза от своя страна вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от БГНЕС. Добре сме подготвени, моят екип работи заедно с този на министър Делян Добрев, просто нямат шанс, категоричен бе вицепремиерът.
"Казусът е доста явен, самият "Атомстройекспорт" ни дължи доста пари, ние се надявахме да можем с разговори да изчистим тези неща. Ако наистина са решили да ходят по този път, ние ще предявим също нашия иск и съответно ще ги разбием в съдилищата", каза още министърът на финансите.
Според Дянков сегашната ситуация с "Атомекспортстрой" няма да се отрази негативно на бъдещи отношения между български и руски търговски организации. "Той е изолиран - за определена компания, която има много проблеми в света. Не вярвам този иск да влезе в съдилищата, според мен това е някакъв типичен руски опит - дайте да видим дали ще се уплашат. Ние сме показали, че не се плашим от руснаците, нито от определени компании, нито от енергийни гиганти. Ако трябва пак ще ги пляскаме", каза още Дянков.
Българската страна е подготвила свои контрапретенции към изпълнителя на проекта, които са част от плана Б на правителството, посочи Добрев. Той поясни, че се разполага и с план В, който е „резервен вариант на арбитражното дело и отново не включва никакво плащане". На този етап Добрев отказа подробности по него, като изрази надежда да не се стига до изпълнението му.
Енергийният министър отново повтори, че строежът на втората ядрена централа е "предателство срещу държавата", като процедурата е била опорочена още през 2006 година от "корумпирани политици с цел лично облагодетелстване".
"На площадката на Белене е имало 80% готов блок, който е бил развален преди започването на проекта и за това разваляне е трябвало да се плати“, припомни Добрев.
Този реактор, който в момента работи в Русия, е продаден за 78 милиона лева, а на хартия е пишело, че България ще получи 200 милиона. „Под него стоят подписите на шефовете на НЕК, но тези хора слушат какво им казва министърът", коментира още Добрев. По думите му този реактор вече работи в Калининската ядрена електроцентрала.
Според Диан Червенкондев, народен представител от ГЕРБ,  зам.-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм, българската страна е готова да плати само извършените работи от "Атомстройекспорт". Според него практиката включа и известно блъфиране от руска страна, което се изразява в многократно увеличение на дължимата сума.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване