09/12/12 13:14
(http://radiomilena.com/)

Добрев намекна: Румен Овчаров е корумпиран, има злоупотреби за 1,5 млрд.

delqn dobrev bulfoto 300x201 Добрев намекна: Румен Овчаров е корумпиран, има злоупотреби за 1,5 млрд.Имахме принципни уговорки с руската страна да не се стига до дела. Въпреки това още през месец април обаче започнахме работа по план Б за защита срещу подобен иск, каза пред БТВ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитира агенция КРОСС.

Той разкритикува и вицепремиера Симеон Дянков. Вчера финансовият министър каза че „отново ще пляскаме руснаците“ Не бих се изразил като вицепремиера, категоричен е Добрев. „Атомстройекспорт“ поиска 1 млрд евро от международния арбитраж заради провала на АЕЦ „Белене“. Не сме поръчали толкова много оборудване, колкото се претендира, уточни Добрев и каза, че голяма част от действително поръчаното оборудване вече е платено, а голяма част изобщо не е произведено. Това което трябва да им платим е многократно по-малко, от 1 млрд. евро, сега обаче няма да им платим нищо, защото вече има иск от руската страна, каза енергийният министър. Наели сме най-голямата британска компания, която е печелила нееднократно срещу руски фирми в арбитража. Освен план Б имаме и трети резервен вариант, който също не предполага плащане на неустойки или втора АЕЦ.

Добрев нападна и правителството на Тройната коалиция с думите, че „още през 2006 г. корумпирани хора с личен интерес са направили национално предателство по отношение на договорите за АЕЦ „Белене“. Един от договорите на стойност 109 млн. евро е възложен на „Атомстройекспорт“ без обществена поръчка въпреки изрично писмо на руската компания, че НЕК нарушава законите на България, разкри Добрев. Руската компания сключва договори за подизпълнители с 4 български фирми, които трябва да бъдат проверени за връзки с политици от близкото минало, препоръча Добрев.

„Работата е по разваляне на съществуващо оборудване. На площадката на АЕЦ „Белене“ имаше на 80% готова площадка и готов реактор. Голяма част от парите изхарчени за Белене са именно за разваляне на този реактор и събарянето на блока“, добави икономическият министър и добави, че въпреки цената от 2 млрд. евро, реакторът е продаден за 200 млн. евро в Русия. Реално обаче сме взели едва 78 млн. евро, а Русия произвежда ток със същия този реактор в Калининската АЕЦ, добави министърът.

Зад тези договори стоят подписите на директорите на НЕК в периода 2006-2009г., уточни Добрев. Той обаче отново спести името на министрите от Тройната коалиция, които евентуално имат връзка с тези договори и само намекна, че шефовете на НЕК не могат да действат без съгласието на министъра на енергетиката. По това време ведомството се оглавява от Румен Овчаров, който след като подаде оставка беше заместен от Петър Димитров. Има компетентни органи, не крия нито лицата нито фирмите, но не съм човека, който хвърля обвинения, каза Добрев.

Стойността на всички злоупотреби възлиза на 1,5 млрд лв, което е еднократно повишение с 20% на пенсиите на всички, изчисли енергийният министър. По отношение на опасенията, че евентуален провал на газопровода „Южен поток“ ще доведе до придобиването на активите на БЕХ Делян Добрев коментира, че това е изключително несериозно твърдение. „Южен поток“ е отделно дружество от БЕХ като дяловете са разпределени с 50% на БЕХ и 50% на Газпром. Вероятността да загубим е само дяловия капитал, а не контрола върху енергийния холдинг, уточни Добрев.

 Добрев намекна: Румен Овчаров е корумпиран, има злоупотреби за 1,5 млрд.

bookmark Добрев намекна: Румен Овчаров е корумпиран, има злоупотреби за 1,5 млрд.svejo Добрев намекна: Румен Овчаров е корумпиран, има злоупотреби за 1,5 млрд.google Добрев намекна: Румен Овчаров е корумпиран, има злоупотреби за 1,5 млрд.delicious Добрев намекна: Румен Овчаров е корумпиран, има злоупотреби за 1,5 млрд.stumbleupon Добрев намекна: Румен Овчаров е корумпиран, има злоупотреби за 1,5 млрд.facebook Добрев намекна: Румен Овчаров е корумпиран, има злоупотреби за 1,5 млрд.Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване