09/12/12 14:43
(http://www.klassa.bg/)

Инфлацията на месечна база е 0,5 на сто, от началото на годината - 2,6 на сто

Потребителските цени през август са се повишили с 0,5% спрямо юли, съобщи Националният статистически институт в сряда. Инфлацията от началото на годината е 2,6%, а за последните 12 месеца до август спрямо предходните 12 – 2,5%.
На годишна база ръстът в цените достига 3,9%, като във втори пореден месец е над 3%, след като  четири месеца преди това бе малко над 1,5%.
С най-голямо увеличение през август са разходите за транспорт (+2,9%) и хранителни продукти и безалкохолни напитки (+0,9%). С най-голямо понижение през месеца са цените на облеклото и обувките (-3,3%).
През август цените на лекарските и стоматологичните услуги са се повишили съответно с 0,1 и 0,2%, а на лекарствата и другите фармацевтични продукти - с 0,1%.
Цените в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) са се повишили с 0,8% спрямо юли. От началото на годината инфлацията в малката кошница е 3,1%. Хранителните  продукти в малката кошнца са поскъпнали с 1,2%, нехранителни стоки  с 0,2%) и услугите - с 0,1%.
Според европейската методология (т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени  през август инфлацията е 0,6%, а на годишна база – 3,1%. Инфлацията от началото на годината по еврометодологията е 2,4%, а за последните 12 месеца до август спрямо предходните 12 – 2,3%.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване