09/12/12 14:56
(http://www.klassa.bg/)

„Кюриосити“ може да зарази Марс със земни микроби

Сред надеждите, които се възлагат на марсохода „Кюриосити“, не се споменава едно пожелание – не трябва да се открива вода, пише Луис Сахаган в „Лос Анджелис таймс“. Ако на Марс бъде открита вода, това ще бъде Н2-ох!, смята авторът. Защото сондите на марсохода могат да бъдат заразени със земни микроби. Ако те влязат в досег с вода на Марс, тези микроорганизми могат да оживеят. Това ще предизвика истинска буря в НАСА.
За опасността от заразяване се разбира преди шест месеца, при пускането на „Кюриосити“ на 26 ноември. Сондите са били подложени на стерилизация в контейнер, който е трябвало да се отвори едва при кацането на Червената планета. Но инженерите решават да сложат и една резервна сонда и за тази цел в последния момент отварят кутията. „Те не е трябвало да правят това, без да ме предупредят, казва Катрин Конли, микробиолог  от НАСА, отговаряща за планетарната защита. Изискването е да се стерилизира всяка част на марсохода, която ще влезе в допир с повърхността на планетата. Когато Конли разбира за случилото се, вече е било късно за поправяне на грешката.
Ако бъде намерена вода, „Кюриосити“ може да направи тестовете дистанционно, с помощта на лазер и спектрометри, смята авторът.
Учените от НАСА не са убедени, че искат да намерят вода. Те избраха за приземяването на
„Кюриосити“ едно студено екваториално място – кратера Гейл за геоложките  проучвания, а там няма перспективи да се намери вода, за разлика от други части на планетата, пише още Сахаган. 
Заразяването на друга планета е не само етичен проблем за учените. „Ще бъде трагедия, ако някоя бъдеща експедиция намери живот на Марс, а всъщност се окаже, че това е земен живот“, казва Брюс Бетс, говорител на Планетарното дружество в Пасадена.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване