09/12/12 14:58
(http://www.klassa.bg/)

Мамутите се завръщат - в Якутия са намерени живи клетки от гигантския бозайник

Международна научна експедиция е намерила живи клетки от мамути в Якутия, съобщиха изследователи от Североизточния федерален университет на Русия.
Ръководителят на корейски биотехнически фонд веднага се е заинтересувал  от възможността за клониране на гигантските бозайници. Хван У Сук вече е клонирал крава, котка и вълк, но не и предисторически животни, а и преди време бе обвинен във фалшифициране на научни резултати, отбелязва Би Би Си.
В експедицията „Яна 2012 г. през август в Уст-Янския район на Якутия са участвали специалисти от Русия, Южна Корея, САЩ, Канада, Швеция и Великобритания. На същото място през 2011 г. бяха намерени  останки от мамути, бизони и древни коне.
Сега на дълбочина от 100 м. са открити тъкани, козина и костен мозък от мамут.
Руски учени обаче не изключват това да са останки от индийски слон, който има сходна ДНК с мамута.
Други експерти изразяват пред Би Би Си съмнение, че намерените клетки са живи. Досега учени са успявали да съживят органи само на живи животни, които дълго време са били консервирани. Още никой в света не е клонирал представител на изчезнал животински вид.
Мамутите са живели в Африка, Европа, Азия и Северна Америка в период от преди 1,6 милиона до 10 000 години, в епохата на плейстоцена. Гигантът е бил много добре адаптиран към климата в ледниковия период – хемоглобинът в кръвта му имал свойствата на атифриз и тя не замръзвала и при екстремните отрицателни  температури.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване